Иван Димовски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Иван Димовски
български математик
Роден

Националност българин
Образование Софийски университет „Св. Климент Охридски“
Научна дейност
Образование Софийски университет
Работил в Шуменски университет

Иван Христов Димовски е български математик, член-кореспондент на Българската академия на науките, преводач на математическа литература и автор на учебници по математика.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Димовски е роден на 7 юли 1934 г. в с. Патрешко, община Троян. През 1952 година завършва средно образование в град Троян и постъпва да учи математика, научно-производствен профил, във Физико-математическия факултет на Софийския университет. След дипломирането си работи половин година като учител по математика в Русе.

През 1958 – 1959 година работи като асистент по математика във Висшия институт за механизация и електрификация на селското стопанство (ВИМЕСС) – Русе (днес Русенски университет). През 1963 – 1973 г. чете във Факултета по математика и механика (днес Факултет по математика и информатика) на Софийския университет основните курсове за специалност „Механика“: Теория на еластичността, Механика на непрекъснатите среди, Теория на потенциала, Операционно смятане, Вариационно смятане, Специални функции и други. Преподава и в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, където чете лекции по история на математиката, основи на математиката, числови системи и операционно смятане.

През 1969 година става старши научен сътрудник II ст. (доцент) в Института по математика на БАН (днес Институт по математика и информатика). Защитава голяма докторска дисертация през 1977 година и през 1982 година е избран за старши научен сътрудник I ст. (професор). Между 1986 и 2004 година ръководи секция „Комплексен анализ“ към Института по математика. Между 2005 и 2009 година е председател на Специализирания научен съвет по приложна математика и механика към Висшата атестационна комисия. От 1997 година е член-кореспондент на БАН.

Научните интереси на Иван Димовски са в областта на операционното смятане, където разработва ново направление, наречено конволюционно смятане, с което решава широк кръг нелокални гранични задачи за линейните диференциални оператори от втори ред. Сред приносите му е разширение и обобщение на принципа на Дюамел. Членува в редколегиите на известни чуждестранни списания като Integral Transforms and Special Functions, Fractional Calculus and Applied Analysis, Journal of Inequalities and Special Functions и други. Участвал е на редица престижни университети и международни конференции в Русия, Германия, Полша, Кувейт, Испания, Венецуела, Сърбия, Северна Македония и др.

Иван Димовски е превел на български от английски, немски или френски повече от 50 книги по математика. От български на английски е превел три монографии и избрани трудове на видни български математици. Автор е на редица учебници по математика за средното училище.

През 1979 година получава Наградата на Софийския университет и на Българската академия на науките (БАН) на името на акад. Никола Обрешков. През 2004 година е удостоен с Почетен знак на БАН „Марин Дринов“.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Иван Димовски (1934), Музей на математиката и информатиката в България
     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Математика“         Портал „Математика          Портал „България“         Портал „България