Иван Звездев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Иван Звездев
български кулинар
Иван Звездев 
Роден: 12 август 1975 г. (40 г.)

Иван Димитров Звездев е български кулинар, шоумен, водещ на телевизионното кулинарно предаване "В кухнята на Звездев", което се излъчва в ефира на телевизия bTV.

Кратка биография[редактиране | редактиране на кода]

Иван е роден на 12 август 1975 година в Павликени, в семейството на Димитър и Нели Звездеви.

Като дете, заедно със своята сестра Боряна, е приет под опеката на известния български цирков артист Александър Балкански, като стават част от Цирк "Балкански", с който обикалят света и изнасят представления.

Напуска цирка в началото на 1990-те год., след което завършва училище и отбива военната си служба в Българската армия. Скоро се оженва за Юлиана. Увлича се по музиката и сформира оркестър „Гама”, а по-късно и „Съни дейс”, като свири на саксофон.

Разочарован от икономическото развитие на България през 1990-те год., напуска родината и заминава за Кордова, Аржентина. Там започва да работи като готвач, което му носи голям успех. Под въздействието на съпругата му семейството се завръща в България, въпреки че страната е в криза. Тогава узрява идеята и желанието да направи телевизионно предаване. Не успява от първия път, защото продуцентите от bTV предпочитат друго подобно предаване - „Кухнята на Бъни”. Скоро Иван среща своите бъдещи колеги от "Студио Нова" и "Продукции Нова" - Васил Петров, Мартин Бунчев и Лазар Ралчев, и заедно създават предаването „Бон Апети”, което стартира в ефира на bTV на 16 април 2001 година.

„Бон Апети” става най-популярно кулинарно предаване в българския ефир от 2001 до 2009 г., като в него Звездев използва нови непознати продукти и показва както класически рецепти, така и нетипични за страната. Немалка част от предаванията "Бон Апети" се снимат от различни интересни места в България и чужбина. Освен пътуванията всяка събота в предаването гостуват различни видни личности и интересни гости.

На 31 август 2009 г. започва собствено предаване "Кухнята на Звездев", което се излъчва по bTV всяка сутрин на мястото на "Бон Апети". Предаването се снима в кухнята в дома на Звездев.

Книги[редактиране | редактиране на кода]

Иван Звездев е издал няколко кулинарни книги, най-известната сред които е "Те готвят", издадена съвместно със Слави Трифонов.[1]

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Женен е за Юлиана, двамата имат 3 деца - Даниела, Димитър и Иван .

Има по- голям брат Александър, и по-голяма сестра Боряна.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. http://www.helikon.bg/books/88/116652_te-gotviat:-majstorat-na-cherpaka-predstavia-majstorite-na-shouto.html