Иван Кирков (комик)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Иван Кирков
Роден
Националност Флаг на България България
Професия комедиант, продуцент, водещ, мениджър на Комеди Клуб
Активност 2011-
Награди най-добър комедиант на Адрия за 2014, Комедиант на годината на България за 2014, Стендъп Комедиен Продуцент на Годината 2015, Стендъп Комедиен Продуцент на Годината 2016
Уебсайт ivankirkov.com

Иван Иванов Кирков е български стендъп комедиант, актьор и продуцент. Известен е като един от първите стендъп комедианти в България. През 2014-а година създава Първи Фестивал на Комедията София. През 2015-а година, Иван Кирков основава Комеди Клуб София, а година по-късно – Комеди Клуб Пловдив, както и Фестивал на Комедията Пловдив и Варна.

В онлайн пространството Иван Кирков е създател, продуцент и водещ на Комеди Клуб Подкаст, Комеди Клуб Новините, Подкаст за Шоубизнес и 101 Сериозно Подкаст на Комеди Клуба. През септември 2020, Кирков поставя рекорд за най-дълго българско ток шоу (talk show) предаване. Той провежда 30 часов разговор на живо с комедиантите на Комеди Клуба.

Кирков намира и развива талантите на редица български артисти, като: Васил Ножаров, Николаос Цитиридис, Александър Деянски, Филип, Петя Кюпова, Николай Банков и други.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Иван Кирков е роден на 30 август 1983 г. в Стара Загора. Завършва ГПЧЕ Ромен Ролан с профил английски и френски. След това учи в УНСС София, а по-късно заминава за Австрия и учи във Виенския Университет за икономика и бизнес (Wirtschaftsuniversitaet Wien).

През 2011 г. година интересът му към комедията се запалва и започва да участва в стендъп вечери в клубове във Виена, а по-късно се връща за да основе първата компания за продуциране на стендъп комедия в София и България. През 2012 година, Иван основава компанията „Комеди Бг“, която организира ежегодния фестивал на комедията в София. Работата му с известните на Балканите Марина Орсаг, Никола Силич, Александър Перишич дава отражения в бързото му развитие като комедиант и продуцент.

Иван Кирков получава награда за най-добър комедиант на регион Адрия за 2014 г. на церемонията за комедийните награди в Скопие. Същата година основава най-голямото и първо по рода си комедийно шоу тип Open Mic. Срещата на Иван Кирков с дългогодишния му сценичен партньор – резидънтът в Комеди Клуб София – Васил Ножаров е ключов момент за стендъп комедията в България.

Компанията, собственост на Иван Кирков – Comedy.bg организира ежегодните комедийни награди на България.

През 2016 г. по покана на Иван Кирков в България идват две от най-големите световни звезди в комедията – Дилън Моран и няколко месеца по-късно Джими Кар. Година по-късно – през април 2017-а година, Иван Кирков организира най-голямото българско стендъп комеди шоу за всички времена в зала 1 НДК, където участват 9 от менъджираните от него комедианти на Комеди Клуб София. Само два дни по-късно Кирков организира и най-голямото чуждестранно стендъп комеди шоу правено в България с което подобрява рекорда си от предходната година с шоуто на Джими Кар. Новият рекорд е с шоуто на Еди Изард, отново в Зала 1 НДК. По покана на Кирков в България идва и един от най-уважаваните чернокожи комедианти във Великобритания – Стивън К. Амос, за да представи шоуто си на сцената на Комеди Клуб София.

Края на 2015 г. Иван Кирков отваря първия и за сега единствен изцяло стендъп комедиен клуб в София – The Comedy Club Sofia, където става резидент като комедиант заедно с Никола Тодороски и Васил Ножаров.

Работата му с имена като Луи Си Кей, Дилън Моран, Джими Кар, Еди Изард, Стивън К Амос, Далисо Чапонда, Ола Комедианта, Катерина Врана, Марина Орсак, Никола Силич, Никола Тодороски, Васил Ножаров и други го превръща в едно от водещите лица на стендъп комедията, пред и зад завесата на Балканския полуостров.

След старта на Комеди Клуб София, Кирков бързо търси нови лица, които да обучи и превърне в резидент комедианти на Комеди Клуба. Именно тогава първоначално като любители, а по-късно като професионални комедианти подписва договор с бъдещите резиденти на клуба: Николаос Цитиридис, Александър Деянски, Филип, Петя Кюпова и Христо Радоев.

През 2016 г. копродуцира заедно с Охридския Народен Театър представлението „Писма от земята“ на Никола Тодороски.

В края на 2016-а година Иван Кирков организира Трети Фестивал на Стендъп Комедията София 2016, а малко по-късно и Фестивалите на Комедията в Пловдив и Варна.

През 2017-а година Иван Кирков подобрява собствения си рекорд, като участва в 28 Стендъп Комеди Шоута за 25 дни. Мястото му като Резидент на Комеди Клуб София, редом с Васил Ножаров и Никола Тодороски е най-престижната титла за стендъп комедиант в Бъглария към момента. Иван Кирков анонсира и гостуването на Даниел Слос (сочен за талант за бъдещето номер едно на британската стендъп комедия) през октомври 2017-а на сцената на Комеди Клуб София, отново по негова покана. Година по-късно Слос отново идва в Комеди Клуб София.

През 2019 година, Иван Кирков и Комеди Клуб София организират шоуто на Луи Си Кей в България. Канят го заедно с екипа му и в самия Комеди Клуб София, където Луи Си Кей разговаря с част от резидентите на Комеди Клуб София.

През лятото на 2019-а, Кирков кани за резиденти на Комеди Клуб София още шест от основните комедианти на клуба: Александър Деянски, Николаос Цитиридис, Ники Банков, Филип, Петя Кюпова и Христо Радоев. Така те вписват имената си в историята на българската стендъп комедия и на Комеди Клуб София.

През пролетта на 2020, Кирков и компанията му преминават през изключително тежък период, заради Извънредно Положение в България, продължило почти 3 месеца. След края на извънредното положение, Кирков отново отваря Комеди Клубовете в страната.

През септември 2020, той поставя рекорд за най-дългото ток шоу (talk show) предаване в България. В продължение на 30 часа, Кирков разговаря с комедиантите на Комеди Клуб София на живо в техния Youtube канал.

Подкаст[редактиране | редактиране на кода]

През 2016-а, Иван Кирков създава Комеди Клуб Подкаст на който е водещ. Малко по-късно стартира цяла мрежа от подкасти, като най-популярните са Подкаст за Комеди Клуб Новините, Комеди Клуб Подкаст и Подкаста за Шоубизнес. За 4 години създава общо над 950 епизода и дава начален тласък на българската вълна за създаване на такъв тип предавания. [1]

През 2020, поставя рекорд за най-дълго ток шоу предаване в България с 30 часа разговор на живо.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]