Иван Кирков (комик)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Иван Кирков
Роден
Националност  България
Професия комедиант, продуцент, водещ, мениджър на Комеди Клуб
Активност 2011 –
Награди най-добър комедиант на Адрия за 2014, Комедиант на годината на България за 2014, Стендъп Комедиен Продуцент на Годината 2015, Стендъп Комедиен Продуцент на Годината 2016
Уебсайт ivankirkov.com

Иван Иванов Кирков е български стендъп комедиант, актьор и продуцент. Известен е като един от първите стендъп комедианти в България. През 2014 година създава Първи Фестивал на Комедията София. През 2015 година, Иван Кирков основава Комеди Клуб София, а година по-късно – Комеди Клуб Пловдив, както и Фестивал на Комедията Пловдив и Варна.[1]

В онлайн пространството Иван Кирков е създател, продуцент и водещ на Комеди Клуб Подкаст, Комеди Клуб Новините, Подкаст за Шоубизнес и 101 Сериозно Подкаст на Комеди Клуба. През септември 2020, Кирков поставя рекорд за най-дълго българско ток шоу (talk show) предаване. Той провежда 30 часов разговор на живо с комедиантите на Комеди Клуба.

Кирков намира и развива талантите на редица български артисти, като: Васил Ножаров, Николаос Цитиридис, Александър Деянски, Филип, Петя Кюпова, Николай Банков и други.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Иван Кирков е роден на 30 август 1983 г. в Стара Загора. Завършва ГПЧЕ Ромен Ролан с профил английски и френски. След това учи в УНСС София, а по-късно заминава за Австрия и учи във Виенския Университет за икономика и бизнес (Wirtschaftsuniversitaet Wien).

През 2011 г. година интересът му към комедията се запалва и започва да участва в стендъп вечери в клубове във Виена, а по-късно се връща за да основе първата компания за продуциране на стендъп комедия в София и България. През 2012 година, Иван основава компанията „Комеди БГ“, която организира ежегодния фестивал на комедията в София. Работата му с известните на Балканите Марина Орсаг, Никола Силич, Александър Перишич дава отражения в бързото му развитие като комедиант и продуцент.

Иван Кирков получава награда за най-добър комедиант на регион Адрия за 2014 г. на церемонията за комедийните награди в Скопие. Същата година основава най-голямото и първо по рода си комедийно шоу тип Open Mic. Срещата на Иван Кирков с дългогодишния му сценичен партньор – резидънтът в Комеди Клуб София – Васил Ножаров е ключов момент за стендъп комедията в България.

Компанията, собственост на Иван Кирков – Comedy.bg, организира ежегодните комедийни награди на Комеди Клуб България.[2][3]

През 2016 г. по покана на Иван Кирков в България идват две от най-големите световни звезди в комедията – Дилън Моран и няколко месеца по-късно Джими Кар. Година по-късно – през април 2017 година, Иван Кирков организира най-голямото българско стендъп комеди шоу за всички времена в зала 1 НДК, където участват 9 от менъджираните от него комедианти на Комеди Клуб София. Само два дни по-късно Кирков организира и най-голямото чуждестранно стендъп комеди шоу правено в България с което подобрява рекорда си от предходната година с шоуто на Джими Кар. Новият рекорд е с шоуто на Еди Изард, отново в Зала 1 НДК. По покана на Кирков в България идва и един от най-уважаваните чернокожи комедианти във Великобритания – Стивън К. Амос, за да представи шоуто си на сцената на Комеди Клуб София.

Края на 2015 г. Иван Кирков отваря първия и за сега единствен изцяло стендъп комедиен клуб в София – Комеди Клуб София, където става резидент като комедиант заедно с Никола Тодороски и Васил Ножаров.

Работата му с имена като Луи Си Кей, Дилън Моран, Джими Кар, Еди Изард, Стивън К Амос, Далисо Чапонда, Ола Комедианта, Катерина Врана, Марина Орсак, Никола Силич, Никола Тодороски, Васил Ножаров и други го превръща в едно от водещите лица на стендъп комедията, пред и зад завесата на Балканския полуостров.

След старта на Комеди Клуб София, Кирков бързо търси нови лица, които да обучи и превърне в резидент комедианти на Комеди Клуба. Именно тогава първоначално като любители, а по-късно като професионални комедианти подписва договор с бъдещите резиденти на клуба: Николаос Цитиридис, Александър Деянски, Филип, Петя Кюпова и Христо Радоев.

През 2016 г. копродуцира заедно с Охридския Народен Театър представлението „Писма от земята“ на Никола Тодороски.

В края на 2016 година Иван Кирков организира Трети Фестивал на Стендъп Комедията София 2016, а малко по-късно и Фестивалите на Комедията в Пловдив и Варна.

През 2017 година Иван Кирков подобрява собствения си рекорд, като участва в 28 Стендъп Комеди Шоута за 25 дни. Мястото му като Резидент на Комеди Клуб София, редом с Васил Ножаров и Никола Тодороски е най-престижната титла за стендъп комедиант в България към момента. Иван Кирков анонсира и гостуването на Даниел Слос (сочен за талант за бъдещето номер едно на британската стендъп комедия) през октомври 2017-а на сцената на Комеди Клуб София, отново по негова покана. Година по-късно Слос отново идва в Комеди Клуб София.

През 2019 година Иван Кирков и Комеди Клуб София организират шоуто на Луи Си Кей в България. Канят го заедно с екипа му и в самия Комеди Клуб, където Луи Си Кей разговаря с част от резидентите на клуба.

През лятото на 2019-а Кирков кани за резиденти на Комеди Клуб София още шест от основните комедианти на клуба: Александър Деянски, Николаос Цитиридис, Ники Банков, Филип, Петя Кюпова и Христо Радоев. Така те вписват имената си в историята на българската стендъп комедия и на Комеди Клуб София.

През пролетта на 2020 Кирков и компанията му преминават през изключително тежък период, заради Извънредно Положение в България, продължило почти 3 месеца. След края на извънредното положение, Кирков отново отваря Комеди Клубовете в страната.

През септември 2020 той поставя рекорд за най-дългото ток шоу (talk show) предаване в България. В продължение на 30 часа Кирков разговаря с комедиантите на Комеди Клуб София на живо в техния Youtube канал.[4]

Подкаст[редактиране | редактиране на кода]

През 2016-а, Иван Кирков създава Комеди Клуб Подкаст, на който е водещ. Малко по-късно стартира цяла мрежа от подкасти, като най-популярните са Подкаст за Комеди Клуб Новините, Комеди Клуб Подкаст и Подкаста за Шоубизнес. За 4 години създава общо над 950 епизода и дава начален тласък на българската вълна за създаване на такъв тип предавания.[5]

През 2020, поставя рекорд за най-дълго ток шоу предаване в България с 30 часа разговор на живо.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]