Иван Кирков (комик)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Иван Кирков-Папата
Роден
30 август 1983 година (39 г.)
НационалностFlag of Bulgaria.svg България
Професиякомедиант, продуцент, водещ, мениджър на Комеди Клуб
Активност2011 –
Наградинай-добър комедиант на Адрия за 2014, Комедиант на годината на България за 2014, Стендъп Комедиен Продуцент на Годината 2015, Стендъп Комедиен Продуцент на Годината 2016, Подкаст на Годината 2022
Уебсайтivankirkov.com

Иван Иванов Кирков е български стендъп комедиант, актьор и продуцент. Известен е като един от първите стендъп комедианти в България. През 2014 година създава Първи Фестивал на Комедията София. През 2015 година, Иван Кирков основава Комеди Клуб София, а година по-късно – Комеди Клуб Пловдив, както и Фестивал на Комедията Пловдив и Варна.[1] Мениджър е на комедианти като Николаос Цитиридис, Петя Кюпова, Николай Банков и други.

В онлайн пространството Иван Кирков е създател, продуцент и водещ на Комеди Клуб Подкаст, Комеди Клуб Новините, Подкаст за Шоубизнес и 101 Сериозно Подкаст на Комеди Клуба. През септември 2020, Кирков поставя рекорд за най-дълго българско ток шоу (talk show) предаване. Той провежда 30 часов разговор на живо с комедиантите на Комеди Клуба.

Кирков намира и развива талантите на редица български артисти, като: Николаос Цитиридис, Александър Деянски, Васил Ножаров, Петя Кюпова, Филип, Емо Йоцов, Николай Банков и други.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Иван Кирков е роден на 30 август 1983 г. в Стара Загора. Завършва ГПЧЕ Ромен Ролан с профил английски и френски. След това учи в УНСС София, а по-късно заминава за Австрия и учи във Виенския Университет за икономика и бизнес (Wirtschaftsuniversität Wien).

През 2011 г. година интересът му към комедията се запалва и започва да участва в стендъп вечери в клубове във Виена, а по-късно се връща за да основе първата компания за продуциране на стендъп комедия в София и България. През 2012 година, Иван основава компанията „Комеди БГ“, която организира ежегодния фестивал на комедията в София. Работата му с известните на Балканите Марина Орсаг, Никола Силич, Александър Перишич дава отражения в бързото му развитие като комедиант и продуцент.

Иван Кирков получава награда за най-добър комедиант на регион Адрия за 2014 г. на церемонията за комедийните награди в Скопие. Същата година основава най-голямото и първо по рода си комедийно шоу тип Open Mic. Срещата на Иван Кирков с дългогодишния му сценичен партньор – резидънтът в Комеди Клуб София – Васил Ножаров е ключов момент за стендъп комедията в България.

Компанията, собственост на Иван Кирков – Comedy.bg, организира ежегодните комедийни награди на Комеди Клуб България.[2][3]

През 2016 г. по покана на Иван Кирков в България идват две от най-големите световни звезди в комедията – Дилън Моран и няколко месеца по-късно Джими Кар. Година по-късно – през април 2017 година, Иван Кирков организира най-голямото българско стендъп комеди шоу за всички времена в зала 1 НДК, където участват 9 от менъджираните от него комедианти на Комеди Клуб София. Само два дни по-късно Кирков организира и най-голямото чуждестранно стендъп комеди шоу правено в България с което подобрява рекорда си от предходната година с шоуто на Джими Кар. Новият рекорд е с шоуто на Еди Изард, отново в Зала 1 НДК. По покана на Кирков в България идва и един от най-уважаваните чернокожи комедианти във Великобритания – Стивън К. Амос, за да представи шоуто си на сцената на Комеди Клуб София.

Края на 2015 г. Иван Кирков отваря първия и за сега единствен изцяло стендъп комедиен клуб в София – Комеди Клуб София, където става резидент като комедиант заедно с Никола Тодороски и Васил Ножаров.

Работата му с имена като Луи Си Кей, Дилън Моран, Джими Кар, Еди Изард, Джон Клийз от Монти Пайтън, Даниел Слос, Стивън Кей Амос, Далисо Чапонда, Ола Комедианта, Катерина Врана, Марина Орсак, Никола Силич, Никола Тодороски, Васил Ножаров и други го превръща в едно от водещите лица на стендъп комедията, пред и зад завесата на Балканския полуостров.

След старта на Комеди Клуб София, Кирков бързо търси нови лица, които да обучи и превърне в резидент комедианти на Комеди Клуба. Именно тогава първоначално като любители, а по-късно като професионални комедианти подписва договор с бъдещите резиденти на клуба: Николаос Цитиридис, Александър Деянски, Филип, Петя Кюпова и Христо Радоев.

През 2016 г. копродуцира заедно с Охридския Народен Театър представлението „Писма от земята“ на Никола Тодороски.

В края на 2016 година Иван Кирков организира Трети Фестивал на Стендъп Комедията София 2016, а малко по-късно и Фестивалите на Комедията в Пловдив и Варна.

През 2017 година Иван Кирков подобрява собствения си рекорд, като участва в 28 Стендъп Комеди Шоута за 25 дни. Мястото му като Резидент на Комеди Клуб София, редом с Васил Ножаров и Никола Тодороски е най-престижната титла за стендъп комедиант в България към момента. Иван Кирков анонсира и гостуването на Даниел Слос (сочен за талант за бъдещето номер едно на британската стендъп комедия) през октомври 2017-а на сцената на Комеди Клуб София, отново по негова покана. Година по-късно Слос отново идва в Комеди Клуб София.

През 2019 година Иван Кирков и Комеди Клуб София организират шоуто на Луи Си Кей в България. Канят го заедно с екипа му и в самия Комеди Клуб, където Луи Си Кей разговаря с част от резидентите на клуба.

През лятото на 2019-а Кирков кани за резиденти на Комеди Клуб София още шест от основните комедианти на клуба: Александър Деянски, Николаос Цитиридис, Ники Банков, Филип, Петя Кюпова и Христо Радоев. Така те вписват имената си в историята на българската стендъп комедия и на Комеди Клуб София.

През пролетта на 2020 г. Кирков и компанията му преминават през изключително тежък период, заради Извънредно Положение в България, продължило почти 3 месеца. След края на извънредното положение, Кирков отново отваря Комеди Клубовете в страната.

През 2022, Иван Кирков, отваря с чисто нова локация Комеди Клуб Пловдив. Годината се оказва истинско завръщане на Комеди Клуба към нормалното, като през 2022-а Кирков разпродава 4 шоута в Зала 1 НДК.

Подкаст[редактиране | редактиране на кода]

През 2016-а, Кирков създава Комеди Клуб Подкаст, на който е водещ. Малко по-късно стартира цяла мрежа от подкасти, като най-популярните са Подкаст за Комеди Клуб Новините, Комеди Клуб Подкаст и Подкаста за Шоубизнес. За 4 години създава общо над 950 епизода и дава начален тласък на българската вълна за създаване на такъв тип предавания.[4]

През 2020 г. поставя рекорд за най-дълго ток шоу предаване в България с 30 часа разговор на живо в Youtube.

През 2021 г., Кирков решава да се запознае с партиите и кани почти всички партийни лидери на интервю в своя подкаст. Година по-късно, разочарован от политическия живот, той временно преустановява политическите подкасти.

През 2022 г., Кирков и екипът му печелят наградата "Подкаст на Годината" на годишните награди на списание "Грация".

Награди за Стендъп Комедия[редактиране | редактиране на кода]

През 2014-а година, Кирков създава Първите български награди за стендъп комедия, ежегодно връчвани от Комеди Клуб София, Комеди БГ и Фестивал на Комедията. През годините наградата е печелена от хора като Николаос Цитиридис, Петя Кюпова, Ники Банков и други. Само няколко месеца след като Кирков и Комеди Клуб връчват наградата "Комедиант на Годината" на Николаос Цитиридис през 2019-а, той е набелязан от БТВ като бъдещия водещ на вечерното шоу в тяхната телевизия. През 2015-а година, Кирков се оттегля от състезанието като участник и няма право да се състезава за наградата "Комедиант на Годината", тъй като става част от журито на Фестивала и на наградите.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]