Иван Михайлов (сдружение)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Културен център „Иван Михайлов“
Културен центар „Иван Михајлов“
Карта
Информация
Основана2020 г.
РъководителЛюбчо Георгиевски

Културният център „Иван Михайлов (на македонска литературна норма: Културен центар „Иван Михајлов“) в Битоля е просветна организация на българи от Северна Македония. Дружеството е създадено през 2020 година и отваря тържествено свой клуб в града през април 2022 година в присъствието на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, тогавашния премиер Кирил Петков и министри. Председател на дружеството е Любчо Георгиевски. Срещу културния център е подадена жалба от страна на партията „Левица“ за разпространение на расистки и ксенофобски материали.[1] Прокуратурата в Северна Македония започва проверка срещу дружеството скоро след това по съмнение, че документите за регистрацията му не са изрядни.[2]

На 4 юни 2022 година сградата на клуба е нападната от известния певец Ламбе Алабаковски, който подпалва фасадата ѝ с коктейл „Молотов“. В резултат на нападението редица български институции излизат със становище, че това е поредната антибългарска провокация в Северна Македония.[3] Властите в Северна Македония също осъждат нападението в Битоля,[4] но извършителят Алабаковски получава само условна присъда.[5]

След създаването на българските клубове „Иван Михайлов“ в Битоля и Сдружение „Цар Борис III“ в Охрид правителството на Северна Македония учредява специален консултативен орган, който да се произнася за имената на сдруженията в страната.[6] Поради това регистрацията на Сдружение „Цар Фердинанд“ в Богданци се отлага.[7]

През март 2023 година сдружението е заличено от централния регистър в Република Северна Македония.[8]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Председателят на Културен клуб „Иван Михайлов“ в Битоля ще бъде разпитан като заподозрян за разпространение на расистки и ксенофобски материали // bta.bg. Посетен на 22.1.2023.
  2. Прокуратурата в Скопие проверява Българския културен клуб „Иван Михайлов“ и сдружение „Цар Борис Трети“ // bntnews.bg. Посетен на 22.1.2023.
  3. Подпалиха българския център „Иван Михайлов“ в Битоля // segabg.com. Посетен на 22.1.2023.
  4. Официално Скопие осъди атаката срещу българския клуб в Битоля // darik.bg. Посетен на 22.1.2023.
  5. Условна присъда за Ламбе Алабаковски за запалването на входната врата на Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля // bnr.bg. Посетен на 22.1.2023.
  6. Правителственият съвещателен орган, който ще дава становище за имената на сдруженията в Северна Македония, е учреден // bta.bg. Посетен на 22.1.2023.
  7. Скопие забрани новият български клуб в Богданци да носи името на цар Фердинанд // btvnovinite.bg. Посетен на 22.1.2023.
  8. МВнР с остра реакция след заличаването на българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля // vesti.bg. Посетен на 25.3.2023.