Иван Момчилов (лекар)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Иван Момчилов.

Иван Момчилов
български политик
Роден
юли 1868 г.
Починал
11 февруари 1927 г. (58 г.)
Политика
Депутат
XI ОНС   XII ОНС   XIII ОНС   V ВНС   XV ОНС   XVI ОНС   XVII ОНС   

Иван Стоянов Момчилов е български политик.[1]

Роден е в Горна Оряховица през юли 1868 г. Основното си образование получава тук, а средното във Варна. Още незавършил, по време на Сръбско-българската война, постъпва доброволец в Ученическо формирование и участва в боевете при Пирот през 1885 г.

След гимназията завършва медицина в Женевския университет. Веднага му предлагат работа в София, но той предпочита да служи в родния си град пет години, след това отива три години като лекар в Елена, откъдето произхожда родът му. След това работи две години във Враца.

Избиран е за народен представител от 1901 г. до 1908 г., и от 1911 до 1919. Бил е известно време подпредседател на 13 Обикновено Народното събрание. Участвал е в Балканската война като лекар.

След Първата световна война е преследван по политически причини, затварян за известно време, и с разклатено здраве и огорчен от несправедливостите се завръща в Горна Оряховица, където се отдава всецяло в полза на съгражданите си, които му отдават своето уважение и признателност. Той е вторият наш съгражданин, удостоен за почетен гражданин на Горна Оряховица приживе.

Починал е внезапно от разрив на сърцето на 11 февруари 1927 г.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]