Иван Ночев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Иван (Джон) Ночев
българо-американски инженер
Роден
Починал
Техника
Област Авиоинженерство

Иван (Джон) Стефанов Ночев (на английски: John Notchev) е български авиоинженер, участвал в изобретяването на двигателите на модула „Орел“ (мисия Аполо 11), с който американските астронавти Нийл Армстронг и Едуин Олдрин кацат на Луната.[1][неблагонадежден източник]

Живот и кариера[редактиране | редактиране на кода]

Иван Ночев е роден на 23 септември 1916 в Карлово.[2][неблагонадежден източник] От малък Иван Ночев се увлича по техниката. Завършва местното механо-техническо училище, стажува в казанлъшкия завод Арсенал, постъпва в Държавната аеропланна работилница в Божурище. По-късно основава Аеропланната работилница към летище „Марино поле“ – Карлово.

През 1942 с група авиотехници Иван Ночев изкарва тримесечна специализация в Германия и е приет за студент в Берлинската политехника. По време на войната сградата на политехниката е разрушена и той се завръща в България. В началото на 1944 продължава образованието си в Прага и го завършва във Виена, където получава докторат. Работи известно време на летището на австрийската столица и отново се връща в България.

През 1951 Иван Ночев заминава за Канада, където работи в Канадаеър. През 1956 заминава за САЩ. Работи за аерокосмическия гигант Дженерал Дайнамикс Корпорейшън (на английски: General Dynamics Corporation) в отдел Конвеър. През 1962 д-р инж. Джон Ночев става американски гражданин и създава собствена фирма в областта на аерокосмическите изследвания – Лансиа (Lancea)[3].

След 10 ноември 1989 г. Ночев изявява желание да се завърне в България, но внезапно заболяване става причина за смъртта му. Иван Ночев почива на 13 март 1991 г. в Сан Диего, Калифорния.[4] На неговото погребение присъстват трима американски президенти – Картър, Рейгън и Буш.[5][неблагонадежден източник]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. BULGARIAN SCIENTIFIC THOUGHT AND PROGRESS IN THE WORLD, ADVANCES IN BULGARIAN SCIENCE – 2 – 2005
  2. "Бащата" на „малката стъпка“
  3. Services Friday for John Notchev, Lancea Founder. // LA Times, 20 март 1991. Посетен на 7 август 2018. (на английски)
  4. Джон Ночев – българинът с принос за полета до Луната
  5. Стаменов, Митре, 2003, Изобретатели – какво ние, българите, сме дали на света, Издателство Труд, ISBN 9545283823

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]