Иван Пунчев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Иван Петков Пунчев
български философ

Роден
Починал
София, България

Учил вСофийски университет
Философия
РегионЗападна философия
ЕпохаСъвременна философия
ИнтересиЛогика, история на философията
Иван Петков Пунчев в Общомедия

Иван Пунчев е български философ.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в село (днес град) Грамада, Кулско, на 9 юни 1942 г. След завършване на средно училище постъпва в Софийския университет специалност физика, но на третата година се прехвърля и завършва специалност философия.

Женен, разведен, има един син.

Повече от 40 години работи във Философския институт при БАН (по-късно Институт за философски изследвания) в секция Логика. Има уникален принос в областта на диалектико-логическите системи. Всепризнат познавач на Хегел.

Продължител на концепцията „Космическа философия“ със значителни новаторски приноси.

Един от основателите на Интегралния клуб по прогностика, фантастика и евристика „Иван Ефремов“, автор на студии в областта на фантастологията и футурологията.

Научен ръководител на частния „Център за изследване на глобални системи“. Починал на 13 септември 2009 в София. Остави непубликувана книгата „Увод в системата на диалектическата логика“, която през 2015 г. бе издадена в четири тома от Фондация „Земята и хората“.

След смъртта му „Център за изследване на глобални системи“ приема неговото име и се заема да реализира, популяризира и доразвива научното наследство на Пунчев.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]