Направо към съдържанието

Иван Христов (художник)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Иван Христов.

Иван Христов
Роден
Починал
27 март 1987 г. (87 г.)
София, България
Националност България
Стилживопис
АкадемияХудожествена академия в София
проф. Никола Ганушев

Иван Кънчев Христов е български художник.

Иван Кънчев Христов е роден през 1900 г. в град Видин. Завършва Втора мъжка гимназия в София и по желание на своя баща се записва в Юридическия факултет. По същото време посещава Държавното рисувално училище като частен ученик.

От 1920 г. до 1925 г. следва в Художествената академия, специалност „Живопис“ при професорите Никола Ганушев, Никола Маринов и Стефан Иванов.

От 1926 г. до 1927 г. специализира живопис в Мюнхен, един от най-големите европейски центрове на изкуството. Двегодишният престой завършва с първата му самостоятелна изложба, в която показва основно портрети, но и няколко пейзажни творби от Трявна, които са оценени високо от критиката.

След завръщането си в България работи като учител по рисуване в Столарското училище в Трявна, където по негова инициатива е създадена музейна сбирка, от която води началото си специализираният Музей за резбарско и зографско изкуство, а по-късно преподава и в мъжката гимназия „Александър I“ в Пловдив. Постепенно, той въвежда нови методи за преподаване, които се препоръчват на учителите по рисуване в цялата страна.

Христов рисува пейзажи от всички краища на България – Велико Търново, Габрово, Балчик, Видин, Белоградчик, Пловдив, където известно време работи и като художник към Народния музей.

От 1945 до смъртта му е художник на свободна практика.

В едно от последните си интервюта Иван Христов споделя:

... Животът не е удоволствие. Цветовете са удоволствие. Живописта започва с цвета и завършва с мъдростта. А остава само онова изкуство, което съдържа мъдрост. Изкуството е вечната трайна следа на човека.

Самостоятелни изложби

[редактиране | редактиране на кода]

От 1926 г. до 1980 г. той представя над 50 самостоятелни изложби в едни от най-престижните галерии в Англия, Австрия, Германия, Индия, Италия, Полша, Унгария, Чехия.

Иван Христов е участвал във всички национални художествени изложби на СБХ от основаването му, както и в много представителни изложби в чужбина. През 1963 г. участва в обща национална изложба, експонирана в Ермитажа.

Негови картини са притежание на Лувър, ООН, НХГ – София, СГХГ, всички градски галерии в страната, Дрезденски художествени галерии, Музея на изящните изкуства в Будапеща, Националния музей в Шчечин – Полша, Националния музей в Шверин, Музеят „Анастаси Сима“ в Букурещ, Кметството на Рим, Висшите държавни институции на Германия, Русия, Полша, Румъния, Куба, Унгария, Президентство и Министерски съвет на България, Министерство на културата и много други обществени организации, министерства и ведомства, легации и посолства на България в чужбина, обществени и частни колекции в България и в чужбина.

Иван Христов е почетен гражданин на градовете Велико Търново и Трявна.

 • 1969 г. – 10 картини дарени на град Трявна
 • 1974 г. – 22 картини дарени на град Трявна
 • 1982 г. – 30 картини дарени на град Велико Търново
 • 2015 – По повод 115 години от рождението на Иван Христов:
 • 2016 – „Изложба НЕ/ПОЗНАТИ“ - Картини на български художници от Златния фонд на колекцията на ОББ – Градска художествена галерия, Пловдив
 • 2017 – „Дарението на художника Иван Христов“ – Изложбени зали „Рафаел Михайлов“, Велико Търново
 • 2017 – По повод 30 години от кончината на големия български художник Иван Христов – „Живопис“ – Художествена галерия „Христо Цокев“, Габрово
в Арт-Музей „Филипополис“, Пловдив
 • „Родопски къщи“, рисувана 1935 – 1940 г. [1] 90/115, маслени бои на платно, неподписана.
 • „Църквата Св. Йоан на Охридското езеро“, 1942 г. [2] 55/67,3, маслени бои на платно, подписана (долу вляво).
в ГХГ Пловдив
 • „Крушум хан“. [3] маслени бои на платно, 90/120, подпис липсва, инв. №190.
 1. Филипополис, стр.85.
 2. Филипополис, стр.86.
 3. ГХГ Пловдив, стр.256 – 7
 • Каталог на художествената колекция на Арт-Музей „Филипополис“, Първо издание, Пловдив, 2004. ISBN 954-91521-1-1
 • Каталог живопис, Градска художествена галерия, Пловдив, 2002. ISBN 954-516-360-7.