Иван дьо Вестин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Иван дьо Вестин
Ivan de Woestyne
френски журналист
Woestyne, Ivan (atelier Nadar).jpeg
Роден
Починал
Погребан Франция
Иван дьо Вестин в Общомедия

Анри Пиер дьо Вестин, публицистичен псевдоним Иван дьо Вестин (на френски: Ivan de Woestyne), е френски журналист от белгийски произход. Военен кореспондент е в Руско-турската война (1877 – 1878).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Иван дьо Вестин е роден през 1834 г. в град Иксел, Белгия. Кореспондент е на вестник Le Figaro („Фигаро“). Той е сред първите западни журналисти, проникнали в България скоро след Априлското въстание – през юли 1876 г. Описва жестокото му потушаване в поредица от статии. Издава ги в пътепис за пътуването си Voyage au pays des Bachi-Bouzoucks („Пътуване в страната на башибозука“) в Париж, същата година. Преведен е на български през 1971 г. със заглавието „Пътуване в страната на въстаналите българи“.

Рожденото му име е Анри Пиер дьо Вестин, но се подписва с прозвището „Иван“ от симпатия към славяните. Застъпник е на българската национална кауза.[1]

По време на Руско-турската война (1877 – 1878) е военен кореспондент на в-к „Фигаро“. Публикува множество кореспонденции от театъра на военните действия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Пътуване в страната на въстаналите българи, редактор Йоно Митев, превод от френски Дора Кършовска, Издателство на Отечествения Фронт, София, 1971