Иван IV Антун Балтазар Зрински

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Иван IV Антун Балтазар Зрински
Ivan IV Antun Baltazar Zrinski

Роден
Починал
Погребан Загребска катедрала, Загреб, Хърватия

Националност хърватин
Семейство
Баща Петър Зрински
Майка Катарина Зринска
Иван IV Антун Балтазар Зрински в Общомедия

Иван IV Антун Балтазар Зрински (на хърватски: Ivan Antun Zrinski; на унгарски: Zrínyi János Antal) (1654 – 11 ноември 1703) e хърватски граф, потомък на едни от най-богатите и влиятелни аристократични родове в страната, рода Зрински, и неин последен представител от мъжки пол.

Иван Антун е син на Петър Зрински, бан на Хърватия, и неговата съпруга Катарина Зринска, по баща Франкопан, т.е. в жилите му тече кръвта на двата най-значими благородни рода в Хърватия през XVII в. Получава много добро образование, изучава хуманитарни науки, философия, военно изкуство, овладява седем езика - хърватски, унгарски, немски, италиански, френски, испански и латински[1]. Той е на шестнадесет години, когато баща му и вуйчо му Фран Кръсто Франкопан са екзекутирани заради организирания от тях заговор срещу император Леополд I, предизвикан от отказа на императора да отвоюва хърватските земи и подписания от него договор с турците, определен от хърватските патриоти като „позорен “. Тази публична екзекуция е последвана от разграбване на семейното имущество и гонения срещу двете фамилии. Иван Антун загубва цялото си наследство и до края на живота си носи печата на неблагонадежден.

Въпреки че е лоялен към императора и се отличава като офицер в редица битки, той непрекъснато е следен и в крайна сметка е обвинен в предателство и арестуван. Прекарва двадесет години из австрийски затвори като Ратенберг в Тирол и Шлосберг в Грац[2].

На 11 ноември 1703 г. изтощен и болен, той умира от пневмония в Грац и е тайно погребан в доминикански манастир. През 1944 г. тленните му останки са пренесени в Загребската катедрала и препогребани.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]