Игнац Земелвайс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Игнац Земелвайс
Ignaz Semmelweis
унгарски и австрийски лекар и учен

Роден
Починал
13 август 1865 г. (47 г.)
Виена, Австрийска империя
ПогребанБудапеща, Унгария

Учил въвВиенски университет
Будапещенски университет
Медицина
ОбластАкушерство, Хирургия
Учил приКарл фон Рокитански, Йозеф Шкода,
ПубликацииDie Ätiologie, der Begriff und die Prophylaxis des Kindbettfiebers, 1861
Известен сВъвеждане на акушерски стандарти
Титладоктор по медицина, 1844
Игнац Земелвайс в Общомедия

Игнац Филип Земелвайс (на немски: Ignaz Philipp Semmelweis; на унгарски: Semmelweis Ignác Fülöp; (1 юли 1818, Буда13 август 1865, Виена[1]) е лекар и учен в Австрийската империя от унгарски произход, известен с прилагането на антисептичните методи.

Завършва Виенския университет със специализация по хирургия и акушерство. Работи във Виена в родилен дом от 1846 до 1850 г. Премества се в Пеща (1851), където оглавява болницата „Свети Рох“. Едновременно е професор в Будапещенския университет от 1855 г.

През 1847 г., опитвайки се да разбере причините на следродовата треска (сепсис) у много родилки (особено в болниците, където смъртността при раждане от 30 – 40 и даже 50 % много превъзхожда смъртността в домашни условия), той предполага, че инфекцията се донася от инфекциозното и патологоанатомичното отделения на болниците. Лекарите по онова време често практикуват в патологоанатомията, веднага след което направо от трупа отиват да израждат, изтривайки ръцете си с носни кърпи.

Открива, че случаите на родилна треска в акушерските клиники намаляват драстично след почистване на ръцете на персонала преди манипулация. През 1847 г. Земелвайс въвежда масова дезинфекция и измиване на ръцете на работещите в акушерските клиники и отделения с помощта на разтвор на хлорна вар. Благодарение на това смъртността сред родилките и новородените пада повече от 7 пъти – от 18 до 2,5 %.

Въпреки многото публикации, че с измиването на ръцете се намалява смъртността до равнище под 1%, научните обяснения на Земелвайс са отхвърлени от медицинската общност, защото противоречат на утвърдените научни и медицински възгледи по онова време. Измиването на ръцете също е отхвърлено. Земелвайс не успява да предложи приемливо научно обяснение на своето откритие[2].

На 30 юли 1865 г. Земелвайс е вкаран с измама в лудница в предградието Дьоблинг (днес окръг на Виена). Разкрива измамата, опитва да избяга, но е заловен от персонала, жестоко бит и наранен. Умира след 14-дневен престой в лудницата от септицемия на 47-годишна възраст на 13 август 1865 г.

„На Спасителя на майките“

Правилата за хигиена на Земелвайс са актуални и днес. През 1906 г. в Будапеща му е издигнат паметник с надпис „На Спасителя на майките“, а родният му дом на улица „Апрод“ 1 – 3 е превърнат в Музей на историята на медицината.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Semmelweis, Ignaz; Carter, K. Codell (translator, extensive foreword) (15 септември 1983) [1861], Etiology, Concept and Prophylaxis of Childbed Fever, University of Wisconsin Press, ISBN 0-299-09364-6 (references to Carter's foreword and notes indicated „*“)
  2. Etiology, Concept and Prophylaxis of Childbed Fever

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]