Игнац Земелвайс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Игнац Земелвайс
Ignaz Semmelweis
унгарски лекар

Роден
Починал
13 август 1865 г. (47 г.)
Виена, Австро-Унгария Австро-Унгария
Медицина
Област Акушерство, Хирургия
Образование Виенски университет
Учил при Карл фон Рокитански, Йозеф Шкода,
Публикации Die Ätiologie, der Begriff und die Prophylaxis des Kindbettfiebers, 1861
Известен с Въвеждане на акушерски стандарти
Титла доктор по медицина, 1844
Игнац Земелвайс в Общомедия

Игнац Филип Земелвайс (на немски: Ignaz Philipp Semmelweis, на унгарски: Semmelweis Ignác Fülöp) е унгарски лекар, известен с прилагането на антисептичните методи. Роден на 1 юли 1818 в Буда, Австро-Унгария, починал на 13 август 1865 във Виена[1].

Земелвайс открива, че случаите на родилна треска в акушерските клиники намаляват драстично след почистване на ръцете на персонала преди манипулация. В средата на ХХ век родилната треска е причина за месечна смъртност сред родилките, достигаща до 50%. През 1847 г. Земелвайс въвежда масова дезинфекция и измиване на ръцете на работещите в акушерските клиники и отделения с помощта на разтвор на хлорна вар. Въпреки многото публикации, че с измиването на ръцете се намалява смъртността под 1%, научните обяснения на Земелвайс са отхвърлени от медицинската общност, защото противоречат на утвърдените научни и медицински възгледи по това време. Измиването на ръцете също бива отхвърлено. Земелвайс не успява да предложи приемливо научно обяснение на своето откритие.[2] През 1865 г. Земелвайс е вкаран в лудница, жестоко бит от персонала, наранен и умира от септицемия на 47-годишна възраст.

„На Спасителя на майките“

Правилата за хигиена на Земелвайс са актуални и днес. През 1906 в Будапеща му е издигнат паметник с надпис „На Спасителя на майките“, а родният му дом на улица Апрод 1 – 3 е превърнат в Музей на историята на медицината.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Semmelweis, Ignaz; Carter, K. Codell (translator, extensive foreword) (September 15, 1983) [1861], Etiology, Concept and Prophylaxis of Childbed Fever, University of Wisconsin Press, ISBN 0-299-09364-6 (references to Carter's foreword and notes indicated „*“)
  2. Etiology, Concept and Prophylaxis of Childbed Fever.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]