Игнац Земелвайс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Игнац Земелвайс
унгарски лекар

Роден
Починал
13 август 1865 г. (47 г.)
Игнац Земелвайс в Общомедия

Игнац Филип Земелвайс (на немски: Ignaz Philipp Semmelweis, на унгарски: Semmelweis Ignác Fülöp) е унгарски лекар, известен с прилагането на антисептичните методи. Роден на 1 юли 1818 в Буда, Австро-Унгария, починал на 13 август 1865 във Виена.

Земелвайс открива, че случаите на родилна треска в акушерските клиники намаляват драстично след почистване на ръцете на персонала преди манипулация. В средата на ХХ век родилната треска е причина за месечна смъртност сред родилките, достигаща до 50%. През 1847 г. Земелвайс въвежда масова дезинфекция и измиване на ръцете на работещите в акушерските клиники и отделения с помощта на разтвор на хлорна вар. Въпреки многото публикации, че с измиването на ръцете се намалява смъртноста под 1%, научните обяснения на Земелвайс били отхвърлени от медицинската общност, защото противоречали на утвърдените научни и медицински възгледи по това време. Измиването на ръцете също било отхвърлено. Земелвайс не могъл да предложи приемливо научно обяснение на своето откритие[1]. През 1865 г. Земелвайс е вкаран в лудница, жестоко бит от персонала, наранен и умира от септицемия на възраст 47 години.

Правилата за хигиена на Земелвайс са актуални и днес. През 1906 в Будапеща му е издигнат паметник с надпис "На Спасителя на майките", а родният му дом на улица Апрод 1-3 е превърнат в Музей на историята на медицината.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Etiology, Concept and Prophylaxis of Childbed Fever.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]