Игра с нулев резултат

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Игра с нулев резултат (на английски: zero-sum game) е понятие от теория на игрите и икономическата теория, с което се дава математически израз на ситуация, в която печалбата или загубата на стойност за всеки участник („играч“) точно се уравновесява със загубите или печалбите, съответно, на другите участници. Ако общите печалби на участниците се сумират и от тях се извадят общите загуби, сумата им ще бъде нула, т.е. свойството на този вид игра (ситуация) е, че, ако един печели, друг задължително ще губи.

Например, при разделяне на една торта, вземането от страна на един участник на по-голямо парче ще намали количеството торта за другите участници и това е пример за игра с нулев резултат, ако всички участници ценят всяко парче торта по един и същ начин. За отбелязване е, че тортата не може да увеличи обема си чрез преговори между играчите.

За сравнение, игрите с ненулев резултат (на английски: non-zero-sum) описват ситуации, в които взаимодействащите си играчи реализират печалби и загуби, които сумарно могат да са повече или по-малко от нула. Игрите с нулев резултат още се наричат строго конкурентни игри, докато игрите с ненулев резултат могат да са както базирани на конкуренцията, така и на сътрудничеството. Игрите с нулев резултат най-често се решават с използване на минимаксната теорема, която е тясно свързана с дуалността в линейното програмиране или с равновесието на Наш. Всеки резултат от такава игра е оптимален по Парето, а като цяло игри, в които стратегиите за решение са оптимални по Парето, се наричат „конфликтни игри“.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Zero-sum game в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​