Изабел дьо Валоа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Изабела дьо Валоа)
Изабел дьо Валоа
Isabelle de France
кралица на Англия
портретна фантазия
портретна фантазия

Родена
Починала
ПогребанаПариж, Франция

Религиякатолицизъм
Управление
Период1396 – 1400
Герб
Семейство
РодВалоа
БащаШарл VI
МайкаИзабела Баварска
Братя/сестриШарл VII
Мишел дьо Валоа
СъпругРичард II (4 ноември 1396 – февруари 1400)
Шарл Орлеански (29 юни 1406 – 13 септември 1409)
Изабел дьо Валоа в Общомедия

Изабел дьо Валоа (на френски: Isabelle de Valois; * 9 ноември 1389; † 13 септември 1409) е френска принцеса и кралица на Англия (1396 – 1400), съпруга на крал Ричард II.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ричард и Изабела на своя сватбен ден

Изабел е родена в Париж на 9 ноември 1389. Тя е дъщеря на френския крал Шарл VI и принцеса Изабела Баварска.

На 31 октомври 1396 шестгодишната Изабел е омъжена за овдовелия английски крал Ричард II, което е прелюдия към подписването на мир между Англия и Франция. Въпреки че бракът им е политическа сделка, Изабел и Ричард изграждат добри отношения помежду си.

Когато Ричард е зает в кампанията си в Ирландия, за по-голяма безопасност Изабел е преместена в замъка Уелингфорт. След убийството на Ричард II през 1400 g. новият крал Хенри IV принуждава Изабела да напусне Уиндзор, след което тя се установява в Сонинг.

Дълго време Хенри IV се колебае какво да прави с Изабел и накрая решава да я омъжи за сина си, бъдещия Хенри V. Изабел обаче категорично отказва да има каквото и да е общо с принца, тя се затваря в манастир и отхвърля предложението за брак. След това кралят решава да позволи на Изабел да се завърне в родната си Франция.

На 29 юни 1406 г. Изабел е омъжена повторно за братовчед ѝ Шарл, херцог на Орлеан. Тя умира на 19-годишна възраст по време на раждането на единствената си дъщеря – Жана, която по-късно се омъжва за Жан II д'Алансон.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Семёнов И. С.: Христианские династии Европы