Избавление на румънския род (катедрала)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Катедрала „Избавление на румънския род“
Catedrala Mântuirii Neamului Românesc
Romanian People's Salvation Cathedral Bucharest 12.jpg
Катедралата в строеж, август 2017
Relief Map of Romania.png
44.4261° с. ш. 26.0822° и. д.
Катедрала „Избавление на румънския род“
Местоположение в Румъния
Вид на храма православна църква
Страна Flag of Romania.svg Румъния
Населено място Букурещ
Вероизповедание Православие – РПЦ
Епархия Букурещка архиепископия
Архитектурен стил романо-византийски
Време на изграждане 2010-2017
Реликви Св. Йоан Златоуст
Св. Нектарий от Егина
Св. Андрей Първозвани
Съвременно състояние храм в строеж
Сайт http://www.catedralaneamului.ro/
Катедрала „Избавление на румънския род“ в Общомедия

Катедралата „Избавление на румънския род“ (на румънски: Catedrala Mântuirii Neamului Românesc, произнася се Катедрала мънтуирии нямулуи ромънеск) е православна катедрала, която се строи в румънската столица Букурещ.

Проектът за построяването на катедралата е спечелен след обществен конкурс, проведен на 3 етапа. За победител в конкурса е определен архитект Йоан Аугустин (на румънски: Ioan Augustin).

История[редактиране | редактиране на кода]

Идеята за изграждане на национален катедрален храм на Румънската православна църква не е нова – тя се ражда още в първите години след Първата световна война, от когато датират и първите скици и проекти на архитекти от този период (най-известният проект от това време е този на арх. Петре Антонеску). Тази идея е горещо подкрепяна от тогавашния румънски патриарх Мирон Кристя. Трябва да се отбележи, че желанието за изграждане на една национална църква, която да е символ на цялата нация, не принадлежи единствено на православното вероизповедание. Тя има последователи и в протестантския свят (в Белгия е изградена такава катедрала, но популярността ѝ е сравнително ограничена).

Пощенска марка с бъдещата катедрала „Избавление на румънския род“, 2015 г.

Забравен по времето на комунизма, проектът се завръща след 1989 г. с идеята катедралата да бъде изградена на площад „Съединение“ (на румънски: Piaţa Unirii) – един от централните и най-големи площади на Букурещ. Проектът обаче е отхвърлен от определени кръгове (включително църковни и на архитекти), които твърдят, че това е непосилно голяма инвестиция и че изграждането на подобна постройка в един от комуникационните възли на столицата е неоправдано. Друг аргумент е, че църквите, изоставени по времето на комунизма, все още не са възстановени, а за архитектите, занимаващи се с градоустройство, проблемът е, че ще е трудно да се намери нов маршрут за трамвайните линии, обслужващи югозападния и североизточен край на столицата, тъй като по тази ос няма линия на метрото. Други протести идват от група изкуствоведи и архитекти, които смятат, че изграждането на подобна катедрала не е част от румънската традиция.

Предвижда се общата площ да е 11 хектара, върху 5 от които да е разположена сградата[1].

Проект[редактиране | редактиране на кода]

Строежът на катедралата „Избавление на румънския род“ към юли 2016 г.

Темата на конкурса постоянно се изменя заради промените на местоположението на катедралата. Понастоящем мястото, на което вече е поставен крайъгълният камък и е изградено първото ниво, е зад Палатата на парламента, на хълма Арсенал (на румънски: dealul Arsenalului). Други изисквания, поставени при конкурса, са: капацитетът на сградата да е 5000 души, да има място за хор от 300 души, в приземния етаж да има мултифункционална зала и музейно пространство за 2000 души със санитарни възли и гардеробна. Максималната височина при кръста над катедралата трябва да е 90 метра.

Друг проект предвижда височина от 114 м[1] Размерите на сградата предизвикват многобройни коментари, включително и във френския вестник „Фигаро“, който нарича проекта „фараонски“ и „съответстващ на мегаломанията на Николае Чаушеску“[2].

За изграждането на катедралата е необходимо първо да бъде приет закон, с който терен собственост на държавата да се дари на Румънската православна църква.

Сегашното решение за изграждане на катедралата на място на Паметника на героите в парк „Карол“ предизвика многобройни протести и спорове.

Финансиране[редактиране | редактиране на кода]

Към 2006 г. цената на проекта според в-к „Evenimentul Zilei“ е над € 500 милиона (включително цената на терена),[1], докато Le Figaro през 2008 г. сочи сумата от € 1 милиард[2].

Правителството обявява, че ще дари 30 милиона леи (€ 8 милиона), а румънският парламент приема закон, според който половината от стойността на катедралата ще бъде платена от държавния бюджет[3].

Крайната цена ще бъде определена едва при приключването на проекта[3].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в „Catedrala Zgârie-nori“, във в. Evenimentul Zilei, 23 февруари 2006 г.
  2. а б „Les projets pharaoniques de l'Église orthodoxe à Bucarest“, в „Le Figaro“, 1 февруари 2008 г.
  3. а б „Catedrala Bugetului Neamului“, във в. România Liberă, 13 декември 2007 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]