Избавление на румънския род (катедрала)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Катедрала „Избавление на румънския род“
Catedrala Mântuirii Neamului Românesc
Romanian People's Salvation Cathedral Bucharest 12.jpg
Катедралата в строеж, август 2017
Relief Map of Romania.png
44.4261° с. ш. 26.0822° и. д.
Катедрала „Избавление на румънския род“
Местоположение в Румъния
Вид на храма православна църква
Страна Flag of Romania.svg Румъния
Населено място Букурещ
Вероизповедание Православие – РПЦ
Епархия Букурещка архиепископия
Архитектурен стил романо-византийски
Време на изграждане 2010-2017
Реликви Св. Йоан Златоуст
Св. Нектарий от Егина
Св. Андрей Първозвани
Съвременно състояние храм в строеж
Сайт http://www.catedralaneamului.ro/
Катедрала „Избавление на румънския род“ в Общомедия

Катедралата „Избавление на румънския род“ (на румънски: Catedrala Mântuirii Neamului Românesc, произнася се Катедрала мънтуирии нямулуи ромънеск) е православна катедрала, която се строи в румънската столица Букурещ.

Проектът за построяването на катедралата е спечелен след обществен конкурс, проведен на 3 етапа. За победител в конкурса е определен архитект Йоан Аугустин (на румънски: Ioan Augustin).

История[редактиране | редактиране на кода]

Идеята за изграждане на национален катедрален храм на Румънската православна църква не е нова – тя се ражда още в първите години след Първата световна война, от когато датират и първите скици и проекти на архитекти от този период (най-известният проект от това време е този на арх. Петре Антонеску). Тази идея е горещо подкрепяна от тогавашния румънски патриарх Мирон Кристя. Трябва да се отбележи, че желанието за изграждане на една национална църква, която да е символ на цялата нация, не принадлежи единствено на православното вероизповедание. Тя има последователи и в протестантския свят (в Белгия е изградена такава катедрала, но популярността ѝ е сравнително ограничена).

Пощенска марка с бъдещата катедрала „Избавление на румънския род“, 2015 г.

Забравен по времето на комунизма, проектът се завръща след 1989 г. с идеята катедралата да бъде изградена на площад „Съединение“ (на румънски: Piaţa Unirii) – един от централните и най-големи площади на Букурещ. Проектът обаче е отхвърлен от определени кръгове (включително църковни и на архитекти), които твърдят, че това е непосилно голяма инвестиция и че изграждането на подобна постройка в един от комуникационните възли на столицата е неоправдано. Друг аргумент е, че църквите, изоставени по времето на комунизма, все още не са възстановени, а за архитектите, занимаващи се с градоустройство, проблемът е, че ще е трудно да се намери нов маршрут за трамвайните линии, обслужващи югозападния и североизточен край на столицата, тъй като по тази ос няма линия на метрото. Други протести идват от група изкуствоведи и архитекти, които смятат, че изграждането на подобна катедрала не е част от румънската традиция.

Предвижда се общата площ да е 11 хектара, върху 5 от които да е разположена сградата[1].

Проект[редактиране | редактиране на кода]

Строежът на катедралата „Избавление на румънския род“ към юли 2016 г.

Темата на конкурса постоянно се изменя заради промените на местоположението на катедралата. Понастоящем мястото, на което вече е поставен крайъгълният камък и е изградено първото ниво, е зад Палатата на парламента, на хълма Арсенал (на румънски: dealul Arsenalului). Други изисквания, поставени при конкурса, са: капацитетът на сградата да е 5000 души, да има място за хор от 300 души, в приземния етаж да има мултифункционална зала и музейно пространство за 2000 души със санитарни възли и гардеробна. Максималната височина при кръста над катедралата трябва да е 90 метра.

Друг проект предвижда височина от 114 м[1] Размерите на сградата предизвикват многобройни коментари, включително и във френския вестник „Фигаро“, който нарича проекта „фараонски“ и „съответстващ на мегаломанията на Николае Чаушеску“[2].

За изграждането на катедралата е необходимо първо да бъде приет закон, с който терен собственост на държавата да се дари на Румънската православна църква.

Сегашното решение за изграждане на катедралата на място на Паметника на героите в парк „Карол“ предизвика многобройни протести и спорове.

Финансиране[редактиране | редактиране на кода]

Към 2006 г. цената на проекта според в-к „Evenimentul Zilei“ е над € 500 милиона (включително цената на терена),[1], докато Le Figaro през 2008 г. сочи сумата от € 1 милиард[2].

Правителството обявява, че ще дари 30 милиона леи (€ 8 милиона), а румънският парламент приема закон, според който половината от стойността на катедралата ще бъде платена от държавния бюджет[3].

Крайната цена ще бъде определена едва при приключването на проекта[3].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в „Catedrala Zgârie-nori“, във в. Evenimentul Zilei, 23 февруари 2006 г.
  2. а б „Les projets pharaoniques de l'Église orthodoxe à Bucarest“, в „Le Figaro“, 1 февруари 2008 г.
  3. а б „Catedrala Bugetului Neamului“, във в. România Liberă, 13 декември 2007 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]