Избори в Република Македония

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Изборите в Република Македония се провеждат с въвеждането на политически плурализъм в Социалистическа република Македония през 1989 година и е разрешено създаването на политически партии. През 1990 година са проведени първите свободни и многопартийни избори. В Република Македония се провеждат избори за депутати в Събранието на Република Македония, за президент на републиката и местни избори за кметове и общински съветници.

Президентски избори[редактиране | редактиране на кода]

Откакто Република Македония получава независимост от Югославия, според тогавашната конституция, на 27 януари 1991 година, Събранието на Република Македония избира Киро Глигоров за президент на страната. Първите президентски избори в страната се провеждат през 1994 година.

Парламентарни избори[редактиране | редактиране на кода]

След въвеждането на политическия плурализъм в Република Македония са провеждат пет редовни и две предсрочни парламентарни избори (през 2008 и 2011 година). Първите парламентарни избори са проведени, когато страната все още е в състава на СФР Югославия, а останалите след обявяването на независимост през 1991 година.

Местни избори[редактиране | редактиране на кода]

Референдуми[редактиране | редактиране на кода]

Досега два пъти са провеждани референдуми по въпроси, свързани с държавата. Първият референдум е през 1991 година, по искане на Събранието на Република Македония, а през 2004 година по искането на поне 100 000 избиратели.[1]

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония