Избори за Европейски парламент (България)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Изборите за депутати в Европейския парламент се провеждат в България след приемането на страната за член на ЕС. Първите избоори са частични (2007), проведени само в България и Румъния след приемането им. През 2009 се провеждат първите редовни избори за евродепутати. Към 2018 последните по ред избори са от 2014 г. Броят на евродепутатите от България е 17.

Избирателна система[редактиране | редактиране на кода]

Изборите се произвеждат по пропорционална избирателна система с национални изборни листи на политически партии, коалиции на политически партии и независими кандидати чрез преференциално гласуване. Преференциалните гласове, подадени за отделните кандидати, се вземат предвид, ако броят на гласовете, получени за кандидата, възлиза най-малко на 15% от действителните гласове, подадени за съответната кандидатска листа. Гласуването не е задължително.

След европейските избори през юни 2009 г. България ще има 17 депутати в ЕП. Ако Договорът от Лисабон влезе в сила, техният брой ще нарасне на 18.

Избирателни райони: територията на страната, включително секциите извън границите на Република България, представлява един многомандатен избирателен район.

Публикуване на резултатите: Централната избирателна комисия за Европейски парламент (ЦИКЕП) обявява резултатите от гласуването, както следва:

  • получените гласове и разпределението на мандатите между партиите и коалициите – не по-късно от три дни след изборния ден;
  • имената на избраните членове на ЕП от България – не по-късно от 5 дни след изборния ден.

Избирателно право[редактиране | редактиране на кода]

Право да гласуват имат българските граждани, които са навършили 18 години и са живели постоянно най-малко през последните три месеца в България или в друга държава членка на ЕС и не са поставени под запрещение, нито изтърпяват наказание лишаване от свобода.

Всеки гражданин на държава членка на ЕС, който не е български гражданин, има право да избира членове на Европейския парламент от Република България, ако е навършил 18 години, има статут на продължително или постоянно пребиваващ в България, живял е постоянно най-малко през последните три месеца в България или в друга държава членка на ЕС, не е лишен от правото да избира в държавата членка, на която е гражданин, и предварително с писмена декларация е заявил желанието си да упражни правото си на глас на територията на България.

Право да бъде избран за член на Европейския парламент от България има всеки български гражданин, който е навършил 21 години, има постоянен адрес в България, живял е постоянно най-малко през последните две години в България или в друга държава членка на ЕС, няма гражданство в държава извън Европейския съюз и не е поставен под запрещение, нито изтърпява наказание лишаване от свобода.

Същите условия важат и за всеки гражданин на държава членка на Европейския съюз, който не е български гражданин, и който иска да бъде избран за член на ЕП от България.

Резултати от последните избори[редактиране | редактиране на кода]

Избирателна активност 35,84%[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]