Направо към съдържанието

Изворово (област Стара Загора)

Вижте пояснителната страница за други значения на Изворово.

Изворово
България
42.2972° с. ш. 25.3166° и. д.
Изворово
Област Стара Загора
42.2972° с. ш. 25.3166° и. д.
Изворово
Общи данни
Население91 души[1] (15 март 2024 г.)
3,51 души/km²
Землище26,003 km²
Надм. височина323 m
Пощ. код6242
Тел. код041359
МПС кодСТ
ЕКАТТЕ32456
Администрация
ДържаваБългария
ОбластСтара Загора
Община
   кмет
Чирпан
Ивайло Крачолов
(ГЕРБ, СДС, ПДСД, ВМРО-БНД, Бъдеще за родината, Левицата!; 2019)

Изворово е село в Южна България. Намира се в община Чирпан, област Стара Загора.

Разположено е на 12 км северно от гр. Чирпан, в южните склонове на Средна Сърнена Гора (Чирпански възвишения). Селото е заобиколено от планината и е отворено на юг към Горнотракийската низина. Климатът е умерено континентален, полупланински. Средната надморска височина е 318 м. Постоянно живущи в селото са 31 души, като етническата им принадлежност е 97% българи и 3% британци (англичани).

Село Изворово има многовековна история. По територията на цялото землище се намират древни некрополи, остатъци от римски крепости и вила, тракийски могили и старобългарски постройки. През селото е минавал един от главните пътища в древността север-юг, свързващ древните тракийски градове Тонзос и Севтополис с Филипополис (Пловдив). На 6 километра от селото е открито неолитно селище и крайпътна римска станция Карасура, на която проучванията продължават. През различните времена по билото на планинската верига край селото е минавала границата между различните тракийски държави, по-късно и на Римската империя. За това свидетелстват двете гранични крепости /градища/ на територията на селото. През древността се е ползвал проходът на север от селото, наречен по-късно от османлиите Гичит /Удобен проход/. По цялото поречие на Стара река, чиито извори са в землището на селото, са се развивали селища, които продължвата да съществуват. Най-голямото природно богатство са изворите, които през периода 1945-1990 са каптирани и усвоени за нуждите на водоснабдяването на околните селища. В периода на продължително засушаване 1980 – 1985 г. в с. Изворово има режим на водата. След направени сондажи проблемите са решени. Действащи извори са Пеневска чешма, Овчарска среща, Бялото кладенче, Доньовско кладенче. Двата микроязовира осигуряват и допълнително водни ресурси за напояване. Друго местно природно богатство е дивечът (сърни, зайци, яребици, пъдпъдък, диво прасе), който се среща в околностите на селото. За опазването и регулирането му се грижи местната ловна дружинка. Условията за лов и риболов са чудесни, което е предпоставка за ловен, риболовен и еко туризъм. В с. Изворово няма изградена леглова база за настаняване. Най-близки хотели и туристически спални са в Чирпан.

Основна религия на местното население е източното православие – единствения храм е „Св. Георги“, който е и закрилник на селото.

Обществени институции

[редактиране | редактиране на кода]

Обществените институции в селото са:

  • Кметство с кметски наместник
  • Пощенска станция
  • Читалище, създадено 1928 г.
  • Църква „Св. Георги – Победоносец“ с църковно настоятелство
  • Къща музей на поета Неделчо Ганев

Традиционен събор – 6 май – Гергьовден