Изворово (област Стара Загора)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Изворово.

Изворово
Общи данни
Население96 души[1] (15 септември 2022 година)
3,7 души/km²
Землище26,003 km²
Надм. височина323 m
Пощ. код6242
Тел. код041359
МПС кодСТ
ЕКАТТЕ32456
Администрация
ДържаваБългария
ОбластСтара Загора
Община
   кмет
Чирпан
Ивайло Крачолов
(ГЕРБ, НФСБ, СДС, …)

Изворово е село в Южна България. Намира се в община Чирпан, област Стара Загора.

География[редактиране | редактиране на кода]

с. Изворово е разположено на 12 км северно от гр. Чирпан. Разположено е в южните склонове на Средна Сърнена Гора (Чирпански възвишения). Селото е заобиколено от планината и е отворено на юг към Горнотракийската низина. Климата е умерено континентален, полупланински. Средната надморска височина е 318 м. В с. Изворово постоянно живущи са 31 души, като етническата им принадлежност е 97% българи и 3% британци (англичани).

История[редактиране | редактиране на кода]

с. Изворово има многовековна история. По територията на цялото землище се намират древни некрополи, остатъци от римски крепости и вила, тракийски могили и старобългарски постройки. През селото е минавал един от главните пътища в древността север-юг свързващ древните тракийски градове Тонзос и Севтополис с Филипополис/Пловдив/. На 6 километра от селото е открито неолитно селище и крайпътна римска станция Карасура на която проучванията продължават. През различните времена по билото на планинската верига край селото е минавала границата между различните тракийски държави, по късно и на римската империя. За това свидетелстват двете гранични крепости /градища/ на територията на селото. През древността се е ползвал прохода на север от селото, наречен по късно от османлиите Гичит /Удобен Проход/. По цялото поречие на Стара Река, чиито извори са в землището на селото са се развивали селища, които съществуват и до днес. Най-голямото природно богатство са изворите, които през периода 1945-1990 бяха каптирани и усвоени за нуждите на водоснабдяването на околните селища. Стига се дотам че в периода 1980-1985 г., период на продължително засушаване в с. Изворово, има режим на водата. След направени сондажи проблемите са решени. Действащи извори са Пеневска чешма, Овчарска среща, Бялото кладенче, Доньовско кладенче. Двата микроязовира осигуряват и допълнително водни ресурси за напояване. Друго местно природно богатство е дивечът – сърни, зайци, яребици, пъдпъдък, диво прасе и др. са често срещани в околностите на селото. За опазването и регулирането му се грижи местната ловна дружинка. Условията за лов и риболов са чудесни, което е предпоставка за ловен, риболовен и еко туризъм. В с. Изворово няма изградена леглова база за настаняване. Най-близки хотели и туристически спални са в гр. Чирпан.


Основна религия на местното население е Източното православие – единствения храм е „Св. Георги“, който е и закрилник на селото.

Обществените институции в селото са: Кметство – с кметски наместник. Пощенска станция. Читалище – през 2008 година се навършиха 80 г. от създаването му. Църква „Св. Георги – Победоносец“ – църковно настоятелство. Къща музей на поета Неделчо Ганев.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Традиционен събор – 6 май – Гергьовден

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]