Издигане на знамето на Иво Джима

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

„Издигане на знамето на Иво Джима“ (на английски: Raising the Flag on Iwo Jima) е историческа фотография, заснета от военния кореспондент на Асошиейтед ПресДжоузеф Джон Розентал (Джо Розентал), на която е запечатано повторното издигане на Държавният флаг на САЩ на най-високата точка на остров Иво Джима – планината Сурибачи от петима морски пехотинци и един медик от ВМС на САЩ на 23 февруари 1945 г., по време на битката за Иво Джима – една от най-кръвопролитните битки по време на Тихоокеанска война, впоследствие превърнала се в САЩ в една от най-знаменателните и разпознаваеми снимки от войната, а също и в една от най-възпроизвежданите снимки в историята.

За тази си снимка Розентал още същата година е награден с наградата „Пулицър“.

Знаме над Иво Джима[редактиране | редактиране на кода]

Битка за остров Иво Джима[редактиране | редактиране на кода]

От 19 февруари до 26 март 1945 г., по пътя си към Япония, армията на САЩ води боеве за остров Иво Джима, част от архипелага Огасавара. В действията участват Морската пехота, ВМФ и ВВС. Командир е генерал-лейтенант Холанд Смит.

Първото поставено знаме над Иво Джима.
Фотограф Лу Лоуъри.
Скулптурна група „Второ знаме над Иво Джима“ – Военния мемориал на ВМС на САЩ, Вашингтон.
Създадена по фотографията на Джон Розентал.

Първо и второ издигане на знамето[редактиране | редактиране на кода]

След ожесточени боеве на 23 февруари е превзета планината Сурибачи и на върха ѝ е издигнат американският държавен флаг в чест на победата. Малко по-късно американското командване в лицето на секретаря на ВС на САЩ решава да го замени с по-голям (според някои сведения той го е поискал като сувенир[1].
Отначало войниците са само четирима и срещайки затруднения при издигането на новия, по-голям и по-тежък флаг, на помощ им се притичат други двама, и така общо шест човека участват в паметното за САЩ събитие и те са: Айра Хейс, Майк Странк, Рени Гагнон, Харлън Блок, Франклин Съзли и Джон Брадли.

В следващите битки трима от издигналите знамето на победата са убити: Майк Странк, Харлън Блок и Франклин Съзли.

Данни[редактиране | редактиране на кода]

  • Фотографията на Розентал достига до печатницата и е разпространена от Асошиейтед прес в рамките на седемнадесет и половина часа след заснемането ѝ – удивително кратък период за онези времена.
  • По-късно същата година за снимката му е присъдена с наградата „Пулицър“ като това е единствената снимка за която наградата е присъдена още в същата година на заснемането.
  • Иво Джима е първата японска територия, над която се е развял американски флаг.
  • Първият флаг е бил с приблизителни размери 1.40 х 70 cm., докато вторият е бил с приблизителни размери 250 х 150 cm., а теглото на самия прът е било около 45 кг.[2][3][4]
  • Понастоящем и двата флага се намират в Националния музей на морската пехота на САЩ в Куантико[5][6]

Филми[редактиране | редактиране на кода]

Историческото събитие е тема във филмите „Пясъците на Иво Джима“ (1949) и „Аутсайдерът“ (1961) – с участието на Тони Къртис, а през 2006 г. Клинт Истууд създава филмите „Писма от Иво Джима“ и „Знамената на нашите бащи“.

Други[редактиране | редактиране на кода]

  • През юли 1945 г. Пощенската служба на Съединените щати пуска пощенска марка със събитието, а през 1995 г. издава друга, част от серията от 10 марки, отбелязваща 50-годишнината от Втората световна война, а впоследствие и още няколко марки свързани със събитието.[7]
  • През 2005 г. Монетният двор на Съединените щати пуска възпоменателен сребърен долар, изобразяващ издигането на знамето.[8]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]