Издръжливост

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джонатан Кибет на маратона в Питсбърг, 2013 г.

Издръжливостта е способност на организма за поддържане на продължителна умствена или физическа активност, включително и при стресови условия.

Същност[редактиране | редактиране на кода]

Издръжливостта е способността на организма да проявява себе си и да остава активен за дълъг период от време, както и способността си да устои, да издържа, да се възстанови и да има имунитет към травма, рани или умора. Обикновено се използва в аеробна или анаеробна тренировка. Определението на „дълъг период от време“ варира в зависимост от вида на усилието – минути за анаеробни упражнения с висок интензитет, часове или дни за аеробни упражнения с ниска интензивност. Тренирането за издръжливост може да намали издръжливостта[1], освен ако индивида също не тренира резистентност като противодействие на този ефект.

Физическа издръжливост[редактиране | редактиране на кода]

Когато човек е в състояние да изпълни или да издържи на по-голямо количество усилия, отколкото първоначалните му способности, то издръжливостта му се увеличава, което показва индивидуален напредък. Упражненията могат бавно да увеличат броя на повторения или прекараното време в тренировка. Доказано е, че увеличаването на издръжливостта освобождава ендорфини, което води до позитивно съзнание. Актът на изграждане на издръжливост чрез физическа активност е доказано, че намалява тревожността, депресията и стреса, или което и да е хронично заболяване[2]. Въпреки че по-голяма издръжливост може да помогне на сърдечно-съдовата система, това не гарантира, че кое да е сърдечно-съдово заболяване може да се подобри[3]. „Основните метаболитните последствия от адаптациите на мускулите на издръжливост са по-бавно усвояване на мускулния гликоген и глюкоза в кръвта, по-голяма зависимост от окисление на мазнини и по-малко лактат по време на упражняване на дадена интензивност.[4]“.

Терминът издръжливост понякога се използва като синоними и взаимозаменяемо с устойчивост. Във военен смисъл, издръжливостта се счита за способността на бойна единица да поддържа високо ниво на боен потенциал по отношение на своя противник за целия срок на кампания[5].

Психическа издръжливост[редактиране | редактиране на кода]

Издръжливост може да се отнася до способността да се преодолеят трудни ситуации, свързани с изпитание, стрес и т.н.

Философска издръжливост[редактиране | редактиране на кода]

Ендурантизъм (от англ. endurance – издръжливост) или Теория на издръжливостта е философска теория за постоянството и идентичността. Според гледната точка на тази теория, материалните обекти са постоянни триизмерни субекти, които изцяло присъстват във всеки момент от своето съществуване, което върви с А-теорията на времето. Тази концепция за субект, който винаги присъства, е противоположна на пердурантизма или четирите измерения, който твърди, че един обект е поредица от времеви части или етапи, изискващи В-теория на времето.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Hickson, RC. Interference of strength development by simultaneously training for strength and endurance over a long period // European Journal of Applied Physiology and Occupational Physiology 45 (2 – 3). Springer Verlag, 1980. DOI:10.1007/BF00421333. с. 255 – 63.
  2. Hansen, CJ. Exercise Duration and Mood State: How Much Is Enough to Feel Better? // Health Psychology 20 (4). 2001. с. 267 – 75. Архивиран от оригинала на 2016-03-05. Посетен на 2017-10-08.
  3. Iwasaki, Ken-ichi и др. Dose-response relationship of the cardiovascular adaptation to endurance training in healthy adults: how much training for what benefit? // Journal of Applied Physiology 95 (4). 2003-10-01. DOI:10.1152/japplphysiol.00482.2003. с. 1575 – 1583. Посетен на 2017-10-08.
  4. Adaptations of skeletal muscle to endurance exercise and their metabolic consequences // 1 April 1984. с. 831 – 838.
  5. Headquarter, Department of the Army (1994). Leader’s Manual for Combat Stress Control, FM 22 – 51, Washington DC.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Endurance в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​