Измамата на изображенията

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Измамата на изображенията
Художник Рене Магрит
Година 1928 – 29
Техника маслени бои върху платно
Размери 63.5 × 93.98 cm
Изложена Музей на изкуството, Лос Анжелис, САЩ
Измамата на изображенията в Общомедия

Предателството на изображенията (на френски: La trahison des images, преводимо и като „Предателството на картините“[1])[2] e картина на белгийския художник сюрреалист Рене Магрит от 1928 – 1929 г., рисувана, когато той е тридесетгодишен. Картината изобразява лула, а под нея е изписано в курсив (на френски) „Това не е лула“ (Ceci n'est pas une pipe.). Надписът звучи парадоксално, но е верен, тъй като това, което виждаме, не е самата лула, а нейно изображение.

Пак тази лула! Колко хора ме укоряват за това! И все пак, мога ли да натъпча лулата си? Не, това е просто едно изображение, нали? Така че, ако бях написал на картината „Това е една лула“, щях да излъжа!

— Torczyner, Harry. Magritte: Ideas and Images. p. 71.

Картината е породила не малко коментари, в т.ч. и една кратка студия от Мишел Фуко.[3] Тя е давана като пример за метасъобщение, предадено чрез метаезик.[4]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Френската граматична конструкция наследява неопределеността на латинския генитив: еднакво възможно са „предателство вършено от образите“ и "предателство вършено спрямо образите.
  2. Ирина Генова, Рецензия за Цикъл на Лъчезар Бояджиев. „Влизане/Излизане. In/Out..., in again“, в. Култура, бр. 27, юли 1999
  3. Michel Foucault, Ceci n'est pas une pipe: Sur Magritte, 1973, Fata Morgana (Scholies)
  4. Studies in Language, Volume 28, Issues 1 – 2, J. Benjamins 2004, p. 247, DOI:10.1075/sl.28.1.14hai

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „The Treachery of Images“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.