Измамата на изображенията

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Измамата на изображенията
свободно изображение след 2038 г.
ХудожникРене Магрит
Година1928 – 29
Техникамаслени бои върху платно
Размери63.5 × 93.98 cm
ИзложенаХудожествен музей на Лос Анджелис, Лос Анджелис, САЩ
Измамата на изображенията в Общомедия

Предателството на изображенията (на френски: La trahison des images, преводимо и като „Предателството на картините“[1])[2] e картина на белгийския художник сюрреалист Рене Магрит от 1928 – 1929 г., рисувана, когато той е тридесетгодишен. Картината изобразява лула, а под нея е изписано в курсив (на френски) „Това не е лула“ (Ceci n'est pas une pipe.). Надписът звучи парадоксално, но е верен, тъй като това, което виждаме, не е самата лула, а нейно изображение.

Пак тази лула! Колко хора ме укоряват за това! И все пак, мога ли да натъпча лулата си? Не, това е просто едно изображение, нали? Така че, ако бях написал на картината „Това е една лула“, щях да излъжа!

Torczyner, Harry. Magritte: Ideas and Images, p. 71.

Картината е породила не малко коментари, в т.ч. и една кратка студия от Мишел Фуко.[3] Тя е давана като пример за метасъобщение, предадено чрез метаезик.[4]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Френската граматична конструкция наследява неопределеността на латинския генитив: еднакво възможно са „предателство вършено от образите“ и "предателство вършено спрямо образите.
  2. Ирина Генова, Рецензия за Цикъл на Лъчезар Бояджиев. „Влизане/Излизане. In/Out..., in again“ Архив на оригинала от 2014-09-03 в Wayback Machine., в. Култура, бр. 27, юли 1999.
  3. Michel Foucault, Ceci n'est pas une pipe: Sur Magritte, 1973, Fata Morgana (Scholies);Това не е лула в Генеалогия на Модерността, София: Изток Запад, 2015.
  4. Studies in Language, Volume 28, Issues 1 – 2, J. Benjamins 2004, p. 247, DOI:10.1075/sl.28.1.14hai

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата The Treachery of Images в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​