Изправи се.БГ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Изправи се.БГ
Лого на Изправи се.БГ.png
Ръководител Мая Манолова
Основател Мая Манолова
Основана 6 декември 2019 г.
Седалище София
Член на Изправи се! Мутри вън!
Идеология Пряка демокрация
Анти-корупция
Анти-елитаризъм
Популизъм
Европеизъм
Цветове      Зелен
     Оранжев
Парламент
14 / 240
Европарламент
0 / 17
Сайт izpravise.bg

Изправи се.БГ е гражданска платформа, основана и ръководена от Мая Манолова на 6 декември 2019 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

На 3 септември 2019 г. Мая Манолова подава оставка като омбудсман на Република България и участва в местните избори в София. На 6 декември 2019 г. учредява гражданската платформа Изправи се.БГ. На 23 май 2020 г. Изправи се.БГ организират протест пред Министерски съвет, искайки оставката на правителството. На същия този митинг Манолова обявява, че ще се яви на Парламентарни избори в България (2021).

Гражданската платформа активно участва в антиправителствените Протести в България (2020). На 31 август 2020 г. Изправи се.БГ обявява, че няма да прераства в партия, а ще се яви на изборите като партньорска мрежа, в която се включват десетки инициативни комитети от цялата страна. В края на годината (29 декември) се подписва споразумение за общо явяване на изборите с Отровното трио.

На 7 февруари 2021 г. лидерите на „Изправи се.БГ“ и „Отровното трио“ обявяват, че ще се явят заедно на изборите под коалиционното име „Изправи се! Мутри, вън!“, както и отказ от „каквито и да е преговори с ГЕРБ и ДПС“.

Приоритети[редактиране | редактиране на кода]

Главните цели на движението са демонтиране на едноличния модел, повишаване на доходите на българските граждани и пенсиите, съдебна реформа, защита на гражданите от монополи, ЧСИ-та, колекторски фирми, фирми за бързи кредити и зелена България.

Предизборна кампания 2020/2021 г.[редактиране | редактиране на кода]

 • Август 2020 г. – Председателят на „България на гражданите“, Димитър Делчев, обявява присъединяването на партията си към „Изправи се.БГ“ по време на публично представяне на гражданската платформа на площад Славейков.[1] Същото правят и председателят на партия „Волт“ – Настимир Ананиев[2], както и председателката на партия „Движение 21“, Татяна Дончева.[3] Гражданската организация Системата ни убива обявява подкрепата си за Никола Вапцаров като техен представител в рамките на „Изправи се.БГ“.[4]
 • 29 декември 2020 г. – Представителят на „Отровното трио“, Николай Хаджигенов, подписва споразумение за общо явяване на парламентарните избори с „Изправи се.БГ“.[5]
 • 6 януари 2021 г. – Гражданската организация „Системата ни убива“ пуска изявление, чрез което отказва да подкрепя „която и да е политическа или гражданска формация на предстоящите парламентарни избори, имаща нещо общо с така нареченото „Отровно трио“.[6]
 • 17 януари 2021 г. – По време на интервю за БНТ, Мая Манолова заявява, че „Изправи се.БГ“, с ГЕРБ, никога и по никакъв повод няма да прави коалиция“.[7]
 • 29 януари 2021 г. – Лидерът на партия „Волт“, Настимир Ананиев, заявява в интервю за БНТ, че „коалиция със сигурност ще има“, както и че „твърдо изключва“ ГЕРБ и БСП. На въпрос за коалиция с „Има Такъв Народ“, Ананиев отвръща с „ако се обединим по политики“ и допълва, че „хората с които не можем да работим – това е скрития модел, който в момента управлява. Той, официално, пред очите на всички, е ГЕРБ и Обединени патриоти, но всъщност е ГЕРБ и ДПС.“[8]'
 • 7 февруари 2021 г. – Лидерите на „Изправи се.БГ“ и „Отровното трио“ обявяват, че ще се явят заедно на изборите под коалиционното име „Изправи се! Мутри, вън!“, както и отказ от „каквито и да е преговори с ГЕРБ и ДПС“.[9]
 • 10 февруари 2021 г. – „Отровното трио“ изпраща отворено писмо до председателите на „Има такъв народ“, „Демократична България“, БСП и ДПС, в което призовава да не се „влиза в явна или скрита коалиция с Бойко Борисов и ГЕРБ“, както и всеки от изброените да „приема добросъвестно да преговаря и гласува текстове, с които вади прокуратурата от съдебната власт и установява контролни механизми над главния прокурор на България“, „отстоява евроатлантическата ориентация на страната“ и „защитава парламентарната република“.[10][11]

Участия в избори[редактиране | редактиране на кода]

година избори гласове % резултат
2021* Народно събрание 150 940 4,64%
14 / 240

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Димитър Делчев: Можем и имаме силите да изгоним грабливите животни от властническото гнездо. // Youtube.com. Посетен на 1 февруари 2021 г.
 2. НАСТИМИР АНАНИЕВ: ВЛАСТТА СЕ ПРОВАЛИ И НЕ ИЗПЪЛНИ ОЧАКВАНИЯТА НА СУВЕРЕНА. // Youtube.com. Посетен на 1 февруари 2021 г.
 3. Татяна Дончева и Движение 21 се присъединяват към мрежата Изправи се.БГ. // Youtube.com. Посетен на 1 февруари 2021 г.
 4. НЕЛИ ДИМИТРОВА, СИСТЕМАТА НИ УБИВА: НЯМА КАК НЯКОЙ ДА Е ЗАЩИТЕН ОТ ДЪРЖАВАТА НА БОРИСОВ. // Youtube.com. Посетен на 1 февруари 2021 г.
 5. Официално: Мая Манолова и „Отровното трио“ ще се явят заедно на избори. // Dnevnik.bg. Посетен на 8 януари 2021 г.
 6. Майките от „Системата ни убива“ се разграничиха от Триото и Манолова. // Actualno.bg. Посетен на 8 януари 2021 г.
 7. Мая Манолова: По никакъв повод „Изправи се.БГ“ няма да прави коалиция с ГЕРБ. // Bntnews.bg. Посетен на 17 януари 2021 г.
 8. Настимир Ананиев, „Волт“: Хората трябва да гласуват, за да се направи един рестарт в България. // Bntnews.bg. Посетен на 29 януари 2021 г.
 9. Манолова и Триото отиват на избори с Изправи се! Мутри вън!. // Offnews.bg. Посетен на 7 февруари 2021 г.
 10. Последен шанс за постигане на съгласие преди изборите. // Facebook.com. Посетено на 10 февруари 2021 г.
 11. „Отровното трио“ предлага обединение с ДПС, БСП, „Има такъв народ“ и ДБ срещу ГЕРБ. // Frognews.bg. Посетен на 10 февруари 2021 г.