Израел Хендс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Израел Хендс
герой на Р. Л. Стивънсън
от Островът на съкровищата
One More Step, Mr. Hands.jpg
Джим стреля по Израел Хендс
Характеристики
Описание британски пират, прототип на герой в романа „Островът на съкровищата
Националност Флаг на Великобритания Великобритания

Израел Хендс (на английски: Israel Hands; 1701—1747) – британски пират, станал прототип на едно от действащите лица в романа на Р. Л. Стивънсън „Островът на съкровищата“. В сюжета на романа, Израел е оставен на кораба, за да го охранява. В разгара на една от сцените, Хендс е убит от юнгата Джим Хокинс.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Реалният Хендс е бил старши помощник на капитана, т.е. – вторият човек в екипажа на Едуард Тийч - Черната Брада, който през март 1718 г. го назначава за капитан на платнохода „Adventurer“.

Р. Л. Стивънсън споменава за това, че веднъж Хендс е бил осакатен от Тийч. Случило се така: Една нощ Тийч, Хендс, лоцманът и още един пират пиели на борда на кораба. Тийч, незабелязано от седящите до него, извадил два пищова и вдигнал ударниците им. Пиратът забелязал тези действия и решил да напусне масата, седенето край която ставало все по-опасно. Той станал и излязъл, оставяйки Хендс и лоцмана с капитана. Тогава Черната Брада духнал свещта, за да увеличи шанса си да не получи куршум в отговор и без никакво обяснение на постъпката си стрелял с двата пищова. В резултат ранил своя старши помощник в капачката на коляното, при което той осакатял, а лоцманът се отървал с лека уплаха. Когато попитали Черната Брада, каква е причината за тази постъпка, той отговорил: „Ако аз не убивам от време на време някой от собствените си хора, те забравят кой съм аз в действителност.“

Както е известно в действителност, за да поддържа своя авторитет, Черната Брада често е убивал членове от екипажа си.

Според друга версия, капитанът и неговият първи помощник – Хендс, играли на карти. Хендс се опитал да мами, но Черната Брада се усетил и го прострелял в коленете.

Тийч загинал по време на абордажна схватка. След смъртта на Тийч, Хендс избягал от кораба, въпреки суматохата възникнала по време на битката и трудностите при бягството му от военните моряци. По-късно бил заловен и хвърлен в затвора и предаден на съд в щата Вирджиния. За разлика от останалите заловени членове от екипажа на Тийч, които са осъдени и обесени, Хендс е помилван за това, че е дал показания против корумпирани чиновници от Северна Каролина, по бреговете на която толкова години е вилнял с екипажа на Тийч.

Израел Хендс приключил земния си път в нищета, като лондонски просяк.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Хэндс, Израэль“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.