Изстрел (морски термин)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Изстрел.

Устройство на изстрела: 1 – топенант, 2 – изстрел-леер, 3 – шкентел, 4 – щорм-трап, 5 – шарнирно съединение, 6 – скоб-трап.

Изстрелът (мн.ч. изстрели) е рангоутно дърво или метална балка, закрепена към борда на съда с шарнирно съединение. В разпънато (отведено от борда) положение служи за спускане и закрепване на лодките и катерите по време на якорна стоянка на съда, а също и за качване на хора в лодката.

„Изстрел“.
„Изстрелите“ се разгъват перпендикулярно на борда на военните кораби, от времето на броненосците, и към техните краища се закрепват противоминните мрежи. Също към края на „изстрел“ се закрепва щорм-трапа, към който захождат лодките за качване или слизане на пътните в тях, – поради заградителните мрежи е невъзможно приближаването директно към борда на съда.
Учение по спускане в лодка в спокойно време с използване на „изстрел“.

Към краищата на няколко изстрела поставени перпендикулярно на борда на военния кораб, по време на броненосците, се окачват подводните противоминни заграждения във вид на мрежи. За това лодките не могат плътно да се приближат до борда на кораба, дори и в тихо време, и за слизането и качването от тях към изстрелите се закрепят щорм-трапове отвъд противоминните мрежи и пред тях (за оглед на кораба). Много добре е показано използването на изстрела в съветския филм „Броненосеца Потьомкин“ на Айзенщайн.

Тази греда вероятно получава името си „изстрел“ през 19 век имайки предвид минималното разстояние при взрив на мина от кораба, на което кораба няма да понесе повреди.

В хоризонтално положение изстрела се удържа от изстрел-топенант – въже, тръгващо от нока на изстрела към мачтата. В перпендикулярно на борда на съда положение изстрела се поддържа от изстрел-брас – въже, идващо от нока на изстрела към носа на съда, и бурундук – въже, опънато от нока на изстрела към кърмата на съда. Надлъжно на изстрела, на един метър от него, между изстрел-топенанта и борда на съда се опъва въже – изстрел-леер, служещо за облекчаване на придвижването на хората по изстрела.

За закрепване на лодките (катерите) под изстрела от бака на кораба се подава растително въже, прокарван през коуш на щорм-трапа или шкентел и закрепящ се с възел за първата банка на лодката (или за кнехтите на катера). В наше време болшинството кораби нямат изстрели.

При плаване на съда изстрела се заваля (прибира) към борда. За разпъването и прибирането на изстрела зад борда се използват изстрел-гордени.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Морской Словарь, Москва, Военное издательство МО СССР, 1959 год;
  • Морской Энциклопедический Словарь, Ленинград, „Судостроение“, 1991, ISBN 5-7355-0280-8

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Выстрел (морской термин)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​