Източна Прусия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Източна Прусия (на немски: Ostpreußen, на полски: Prusy Wschodnie, на литовски: Rytų Prūsija). Площта ѝ е 36 993,9 кв.км., а максималния брой на населението - 2 025 741 жители.

Източна Прусия между 1923 - 1939 година между двете световни войни.

Още древните гърци описвайки народите от района, посочват че на тази територия живеят балтийските народи естии и готи.

Източна Прусия за пръв път се споменава в трактатите на латинските учени от ранното средновековие през 9 век. Прусите са западнобалтийски народ, който губи самобитния си стар език при завладяването си от Германия през 1700 г. А другите диалекти в страната били забравени още през 1400-1600 г. Самите пруси никога не се наричали пруси, а самби, по името на полуостров Самбия, където живеели. А страната си наричали Улмигания (Островно царство), понеже считали страната си за остров, тъй като била оградена от запад от Балтика, а от изток от реките Преголя и Дейма.

Територията на Източна Прусия е историческо ядро около което се формира изпърво Тевтонския орден, прерастнал от теократично в светско формирование - херцогство Прусия. След прогласяването на 18 януари 1801 г. на новата държава кралство Прусия, от историческата област, ведно с Ермланд (Вармией), се формира пруската провинция Източна Прусия. Като историческа провинция на Прусия, преди обединението на Германия, е почетен член на Северногерманския съюз, като се счита за житницата (на немски: Kornkammer) на Германия.

Територията ѝ обхващала днешната руска Калининградска област, която е единствения анклав част от Руската Федерация, както и части от днешните Литва и Полша. Територията на историческата област е десетилетия наред под опеката на Тевтонския орден, заедно със своя най-голям град, своеобразна столица и административен център - Кьонигсберг, който е и главно пристанище на образуваната от Тевтонския орден - държава. По-късно образуваното херцогство Прусия е под опеката, а и присъдружно на Полското и Великото литовско кралство.

Източна Прусия е най-отдалеченото на изток място, където преди векове се е говорил немски език. Местният диалект е познат под името пруски език. Източна Прусия е от огромно значение при и за създаването на Германската империя, и неслучайно кралят на Прусия, който традиционно се коронова в Кьонигсбергския замък, е и германски император. Също така местоположението на областта има значение и за германското влияние в Северна и Източна Европа, и най-вече в Балтика, където е изградена столицата на Руската империя от Петър Велики. Дори и днес в Калининград, който е част от Русия, все още има хора, които са потомци на заселилите се тук преди векове немци, и говорят немски език като майчин.

Две трети от територията на Източна Прусия в съотвествие с решенията на Потсдамската конференция се предадени на Литва и Полша, а останалата една трета, с историческия ѝ център Кьонигсберг, са включени в състава на СССР след края на ВСВ.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]