Източнокорейски планини

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Източнокорейски планини
태백산맥
Korail Taebaek Triangle Line2.jpg
Общи данни
Местоположение Корейски полуостров
Надм. височина 1915 m
Местоположение на системата на Корейския полуостров
Местоположение на системата на Корейския полуостров
Местоположение на системата на Корейския полуостров
Източнокорейски планини в Общомедия

Източнокорейските планини (на корейски: 태백산맥; Тебексан) са планинска система в източната част на Корейския полуостров. Дължината им е повече от 600 km, най-високата точка е 1915 m[1] (връх Чирисан). Приблизителното разпределение на веригата в двете държави на полуострова е: Южна Корея – 76%, Северна Корея – 24%. Приблизителна площ – 129 886 km². Простират се върху 689 km от север на юг и 565 km от запад на изток.

Планините са силно разчленени и прорязани от дълбоки клисури. Северната им част е разположена в рамките на Китайско-Корейската платформа и представлява сложна система от хребети, съставени от стари скали. Западният склон е по-полегат, а източният – по-стръмен. В източната част най-високият хребет е планината Къмгансан. В източната крайбрежна част са създадени зони за отдих с изкуствено водохранилище. Южната част е образувана от мезозойски структури, предимно от варовици от периодите юра и креда, шисти и пясъчници.

Климатът е мусонен, на север – умерен, а на юг – субтропичен. Характерна е горската растителност, представена от широколистни гори на север и вечнозелени на юг. Над широколистния пояс се срещат иглолистни гори от бор, лиственица, ели.

От планините извират двете най-важни за икономиката на Южна Корея реки, Хан и Нактонган.

Сред другите по-високи върхове на планината, освен Чирисан, са Сераксан (1708 m), Къмгансан (1638 m), Тебексан (1566,7 m) и Одесан (1563 m). Много разклонения се простират на югозапад от основната верига.

Други[редактиране | редактиране на кода]

В планината могат да се провеждат екскурзии целогодишно и е важна част от религиозната и културна история на Корея.

Тук се намират няколко природни парка, както и историческият национален парк Гьонгджу.[2]

Храмът Мангьеонса в Хиолдон, провинция Гангон-до, с надморска височина 1460 m, е построен за статуята на Бодхисатва Мъдрия. Издигнат е от Джаджанг, монах от времето на династията Сила. „Драконовият извор“ на входа на храма е известен като най-високоразположения извор в Корея.[3]

През 2018 г. Зимните олимпийски игри се провеждат в град Пьонгчанг, разположен в планините.

Тебек е също и името на вид poomsae (вид корейска форма в бойните изкуства, основно в таекуондото). Тебек се практикува главно в Южна Корея.

В планината се намира и Музеят на въглищата, който показва историята на корейската въгледобивна промишленост чрез добре организирани изложби (дълго време въглищата са били единствения енергиен източник на страната и районът е бил основен за добива им).[4]

Други интересни дестинации в планините са Чеонджедан – място, където се провежда церемония за реколтата от стотици години, и Геомионгсо, извора на река Хан. Освен това има разнообразни и многобройни природни гледки, включително най-големия хабитат на диви цветя в страната (връх Гьомдебон в планината Даедеоксан), хабитатите около връх Джангунбон и долината Баекчеон.[2]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Восточно-Корейские горы“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.