Източно Средиземноморие

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Източното средиземноморие е историко-географски регион обхващащ земи (крайбрежни и островни) или държави разположени географски в източната част на Средиземно море. Регионът се отличава с редица културни сходства и включва Кипър, Сирия, Ливан, Палестина, Израел и Йордания. Изцяло сухоземната част от региона е известна също и като Левант.

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Източното Средиземноморие с Леванта обединява народи с култури свързани ведно не само от географско си местоположение, но и от историята, етноса, храната, обичаите, традициите, езика. В Сирия, Ливан, Палестина, Йордания (както и маронитите на остров Кипър) говорят арабски език, известен също като левантийски арабски. В Източното средиземноморие разговорния арабски е различен от другите разновидности на арабския език, понеже е наситен с арамейски, асирийски и гръцки думи и имена.

Древен пример за културно наследство в Източното средиземноморие е използването на финикийския календар от всички народи на Източното Средиземноморие, включително и от евреите.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Eastern Mediterranean в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​