Изчезването на лейди Франсис Карфакс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изчезването на лейди Франсис Карфакс
The Disappearance of Lady Frances Carfax
Фигурна илюстрация на разказа в музея на Шерлок Холмс
Фигурна илюстрация на разказа в музея на Шерлок Холмс
АвторАртър Конан Дойл
Първо издание1911 г.
Англия
Оригинален езиканглийски
ЖанрДетективско-приключенски
Видразказ
Публикувано вПреди да падне завесата
ПоредицаШерлок Холмс
ПредходнаДетективът на смъртно легло
СледващаДяволският крак
Изчезването на лейди Франсис Карфакс в Общомедия

„Изчезването на лейди Франсис Карфакс“ (на английски: The Disappearance of Lady Frances Carfax) е разказ на писателя Артър Конан Дойл за известния детектив Шерлок Холмс. Включен е в книгата „Преди да падне завесата“, публикувана през 1917 година.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Към Шерлок Холмс за помощ се обръща старата гувернантка на самотната благородна дама лейди Франсис Карфакс. Преди няколко седмици тя е напуснала хотела си в Лозана и повече от нея не е имало новини. Холмс предлага на Уотсън да проведе разследване, тъй като той не може да напусне Лондон.

Уотсън пътува до Европа, първо в Лозана, а след това в Баден. Той научава, че лейди Карфакс е преследвана от груб, като дивак, англичанин. В Баден лейди Карфакс се запознава с един проповедник, доктор Шлезинджър, и съпругата му, с които тя отпътува за Лондон. Решавайки да говори с Мари Девин, бивша прислужница лейди Карфакс, Уотсън пътува до Монпелие, където изведнъж се сблъсква с преследващия лейди Карфакс англичанин. Те се сборичкват, но се намесва Холмс, който, както се оказва, през цялото време е бил около Уотсън, извършвайки паралелно свое собствено разследване. Англичанинът е Филип Грийн, който е влюбен в лейди Карфакс и който също я търси. Холмс казва Грийн, че положението е много тревожно, защото лейди Карфакс е в ръцете на най-опасния австралийски измамник Питърс и неговата английска съучастничка.

Връщайки се в Лондон, Холмс и Грийн организират задълбочено търсене за изчезналата лейди Карфакс. След известно време Грийн проследява една жена, която предава в заложна къща една от перлите на лейди Карфакс. Жената работи в магазина на гробаря и е съучастник на Питърс. Холмс предполага, че лейди Карфакс или е заключена някъде, или е вече убита и ще бъде изнесена в затворен ковчег, поради което предлага на Уотсън веднага, без заповед, да претърси бърлогата на престъпниците. Втурвайки се в магазина, Холмс заплашва с револвер Питърс и го кара да отвори ковчега. Но вътре се оказва трупът на някаква старица, а не лейди Карфакс. Холмс се опитва да продължи търсенето, но съучастничката на Питърс води полицай, който призовава Холмс да не нарушава закона. Холмс е объркан и принуден да спре незаконния обиск.

На следващата сутрин Холмс изведнъж се досеща за коварния план на престъпниците и придружен от Уотсън отново влиза в магазина на Питърс. В отговор на виковете на Питърс за незаконосъобразност Холмс спокойно заявява, че погребението се забавя и сега е тук, за да изчака полицията със заповед за обиск. Питърс и съучастничката му веднага побягват, а Холмс и Уотсън махат капака на ковчега, където откриват в безсъзнание лейди Карфакс, чието лице е обвито с памук, напоен с хлороформ. Уотсън и Холмс вземат отчаяни мерки и реанимационни медицински процедури, и спасяват живота на лейди Карфакс.

Предположението на Холмс се основава на факта, че по време на първото си посещение при Питърс той обръща внимание на изключително големия размер на ковчега, в който е тялото на старицата. И Холмс изобретателно се досеща, че идеята е била да се сложи в ковчега и тялото на лейди Карфакс, като по този начин се прикрие нейната смърт.

Екранизация[редактиране | редактиране на кода]

Разказът „Изчезването на лейди Франсис Карфакс“ е филмиран през 1923 г. във Великобритания от режисьора Джордж Реджуъл с участието на Ейли Норууд в ролята на Холмс и Хюбърт Уилис в ролята на д-р Уотсън. [1]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • „The Disappearance of Lady Carfax“, Illustrations by Frederic Dorr Steele. The American Magazine, 73, No. 2 (December 1911), 130 – 142.
  • „The Disappearance of Lady Frances Carfax“, Illustrated by Alec Ball. The Strand Magazine, 42, No. 252 (December 1911), 602 – 614.
  • „The Disappearance of Lady Carfax“, Sunday Chronicle [Manchester] (19 януари 1930), 9, 19. illus.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Исчезновение леди Фрэнсис Карфэкс“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​