Изчезване на Елоис Урледж

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Елоис Урледж
Eloise Worledge
Родена
Елоис Ан Урледж[1]
Flag of Australia (converted).svg Австралия;
изчезнала на 12 януари 1976 г.;
преди 44 години
 (1976-01-12), Бумарис, Flag of Australia (converted).svg Австралия

Псевдоним Ела
Семейство
Баща Линдзи Урледж[2]
Майка Патси Урледж[3]

Елоис Урледж (на английски: Eloise Worledge) е австралийско осемгодишно дете, което на 12 януари 1976 г. изчезва безследно от дома си.[4] Никой не е арестуван за отвличането, което днес се счита за студено досие.

Откриване на липсата[редактиране | редактиране на кода]

Четиригодишният брат на Елоис забелязва, че тя не е в стаята си в 07:30 ч. По-късно казва на полицията, че е чул „разбойници“, които са отвлекли сестра му - но е бил твърде уплашен, за да каже нещо, защото мислил, че и него ще го вземат. Няма признаци на борба. Той описва шумове, които полицията смята за съвместими със стъпките по мокета на стаята.

Разследване[редактиране | редактиране на кода]

Полицията смята, че Елоис е взета от леглото си от някой, когото познава и му вярва, и просто е напуснала къщата през входната врата, която е оставена отключена. Друга възможност е, че тя може да е отвлечена от мародер, за който е известно, че е в района по онова време.

За тъмнозелената кола, която ускорява по Скот Стрийт в 02:00 ч. сутринта, се съобщава от съсед. Около полунощ Ан Сейм, друга съседка, казва, че е видяла млад мъж, който се разхожда до оградата на дома на Урледж, което я кара да се чувства толкова неспокойна, че прекосява улицата за да го избегне. По същото време Моли Солтс, която живее по-надолу по улицата, вижда как млад мъж прескача оградата на имота на Урледж, след като тича пред колата ѝ от другата страна на улицата. В 02:00 ч. сутринта Дафне Оуен-Смит чува вик на дете и шум от кола. Ан Сейм твърди също, че чува това по едно и също време.

Кора от дърво пред прозореца на Урледж се намира на пода в спалнята. Малка дупка е изрязана в стъклото на прозореца ѝ, но съдебните изследвания показват, че тя е била отрязана отвътре. Полицията смята, че дупката е твърде малка, за да бъде използвана от похитителя, и това не позволява тя да бъде пренесена през отворения прозорец на спалнята.

И двамата родители първоначално са третирани като заподозрени.[5] По време на изчезването на Елоис, и двамата родители имат любовници, а баща ѝ е смятан за депресиран, поради настъпващия развод. Той трябва да се изнесе в деня, когато Елоис изчезва. Старши полицай Назаретян заявява през 2002 г., че Патси Урледж е разказала на полицията по време на изчезването на дъщеря си, че тя е била замесена в изчезването, като средство за удължаване на неизбежното ѝ взимане от бащата.[6][7]

В нощта на изчезването на Елоис, баща ѝ си ляга час и половина след нея и около час след съпругата му Патси. Той оставя отворена вратата, защото не знае, че Патси е забравила да я затвори. В коридора се оставя включено осветлението, когато децата лягат всяка вечер, а последният от родителите я изключва, когато отива да спи, но полицията заявява, че в онази нощ „Линдзи Урледж не изключва лампата в коридора“. Около 04:45 ч. сутринта, Патси се събужда и, когато отива до тоалетната забелязва, че лампата е изключена. Почти е сигурно, че тогава Елоис Урледж вече е била отвлечена.

Въпреки огромното търсене и възнаграждение от 10 000 щатски долара (което е равно на $53 178 през 2010 г.), няма и следа от Елоис.[8][9] Детективите за убийства от студени досиета отново разследват случая през 2001 г., но без резултат.[10] Линдзи Урледж умира през 2017 г., 41 години след изчезването на дъщеря му.[11]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Living on hope in a special hell. // Australia, Australia, The Australian Women's Weekly, 28 април 1976. с. 2. Посетен на 28 януари 2017., ... No trace has been found of the blonde, blue-eyed little girl. Ella as Patsy and the family call her....
 2. Worledges separate. // Australian Capital Territory, Australia, The Canberra Times, 24 юли 1976. с. 8. Посетен на 28 януари 2017.
 3. Eloise Worledge's mother Patsy celebrates life with colour, By Neil McMahon, 23 ноември 2014, The Sydney Morning Herald
 4. Girl, 8, abducted from bedroom, police fear. // Australian Capital Territory, Australia, The Canberra Times, 14 януари 1976. с. 7. Посетен на 28 януари 2017.
 5. Selma Milovanovic, "Still a mystery after 27 years", The Age, 8 юли 2003, Посетен на 15 февруари 2010.
 6. New lead on girl's abduction. // Australian Capital Territory, Australia, The Canberra Times, 19 януари 1976. с. 7. Посетен на 28 януари 2017.
 7. Eloise Worledge, Australian Missing Persons Register, Посетен на 23 март 2016.
 8. No clues on search for Eloise, 8. // Australian Capital Territory, Australia, The Canberra Times, 22 януари 1976. с. 3. Посетен на 28 януари 2017.
 9. Man committed for trial over old ransom note. // Australian Capital Territory, Australia, The Canberra Times, 21 януари 1995. с. 3. Посетен на 28 януари 2017.
 10. "Who Stole Eloise?", By John Silvester, The Age, 5 юли 2003.
 11. John Silvester. Father of missing Eloise Worledge, 8, dies with 40-year mystery still unsolved. // The Age, 7 март 2017. Посетен на 17 юли 2017.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Disappearance of Eloise Worledge“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.