Изчезналият полузащитник

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Изчезналият полузащитник
The Adventure of the Missing Three-Quarter
Илюстрация на разказа от Сидни Паджет
Илюстрация на разказа от Сидни Паджет
Автор Артър Конан Дойл
Първо издание 1904 г.
Англия
Оригинален език английски
Жанр Детективско-приключенски
Вид разказ
Поредица Завръщането на Шерлок Холмс Mistery stub.svg
Предходна Пенснето със златните рамки
Следваща Случаят в Аби Грейндж
Изчезналият полузащитник в Общомедия

„Изчезналият полузащитник“ (на английски: The Adventure of the Missing Three-Quarter) е разказ на писателя Артър Конан Дойл за известния детектив Шерлок Холмс. Включен е в книгата „Завръщането на Шерлок Холмс“, публикувана през 1905 година.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

The Adventure of the Missing Three-Quarter 01.jpg

Към Шерлок Холмс, по препоръка на инспектор Станли Хопкинс, се обръща господин Сирил Овъртън, капитан на отбора по ръгби на Кеймбридж. Изчезнал е Годфри Стаунтън, най-добрият полузащитник на отбора. Според портиера на хотела, вчера вечерта, след като получава от някакъв брадат мъж бележка, която видимо го ужасява, развълнувания Стаунтън излиза с брадатия мъж в неизвестна посока.

Започвайки с обиколка и разследване в хотела, където Стаунтън е бил преди изчезването му, Холмс установява, че преди посещението на неизвестния Стаунтън е получил телеграма и веднага е изпратил отговор, в който последните думи са: "Бъдете с нас, за Бога!" По време на огледа на стаята, където е живял в Стаунтън, изведнъж влезе лорд Маунт-Джеймс, чичо Стаунтън. Той е бил призован от телеграма Сирил Овъртън с надеждата, че той ще плати за услугите на Шерлок Холмс. Но чичото е скъперник и отказва да го направи, като освен това силно се опасява, че това е отвличане с цел изнудването му за плащане на откуп.

В местната поща Холмс открива, че Стаунтън е изпратил телеграма до доктор Лезли Армстронг в Кеймбридж, но всички опити да разпитат доктора къде е липсващия Стаунтън е напразно. Армстронг смята, че детективът е нает от лорд Маунт-Джеймс, и грубо отказва да общува с Холмс.

Miss-07.jpg

Тогава Холмс се опитва да проследи лекаря по време на пътуванията му, вярвайки, че Армстронг ходи на срещи с Стаунтън, но усилията му са безплодни. Накрая, Холмс прави блестящ ход: той намазва колелото на лекаря с ароматно анасоново масло, а след това с помощта на специално обученото куче Помпей намира къщата, в която Армстронг ходи. Веднъж влезли в къщата, Холмс и Уотсън откриват тялото на една мъртва млада жена и неутешимия до нея Стаунтън. Доктор Армстронг влиза след тях и обяснява всичко.

Оказва се, че Годфри Стаунтън преди години се е оженил за обикновена девойка, дъщеря на хазяйката на апартамент му. Страхът му, че лорд Маунт-Джеймс, научавайки за неравния брак на племенника си, ще го лиши от наследството му, Стаунтън запазва жена си в тайна, със съдействието на доктор Армстронг. Скоро тя сериозно заболява от туберкулоза, и доктор Армстронг праща на Стонтън телеграма, а баща ѝ сам отива да го уведоми. Уви, Стаунтън не успява да спаси жена си.

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

Разказът "Изчезналият полузащитник" е от малкото истории (като "Скандал в Бохемия", "Благородният ерген", "Човекът с обърнатата устна") за приключенията на Шерлок Холмс и д-р Уотсън, в които няма криминална загадка.

Return of sherlock holmes.jpg

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • "The Adventure of the Missing Three-Quarter," Illustrated by Frederic Dorr Steele. Collier's, 34, No. 6 (November 26, 1904), 15, 18, 27-30.
  • "The Adventure of the Missing Three-Quarter," The Boston Sunday Post/Masterpieces of Sherlock Holmes, No. 6 (June 18, 1911). 15 p. illus.
  • "The Adventure of the Missing Three-Quarter," Illustrated by Sidney Paget. The Strand Magazine, 28, No. 164 (August 1904), 122-135.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „The Adventure of the Missing Three-Quarter“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.