Икономика на предлагането

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Икономика на предлагането е школа в макроикономиката, според която икономическият растеж може най-ефективно да бъде постигнат чрез понижаване на бариерите за производство (предлагането) на стоки и услуги, като например се понижава данък върху дохода и капиталовия данък, и чрез осигуряване на по-голяма гъвкавост чрез намаляване на регулациите. Според икономиката на предлагането при това положение потребителите ще се възползват от по-ниските цени на стоките и услугите.

Като подчертава важността за икономическия растеж на данъчните облекчения и поощряването на бизнеса, очакването е, че хората ще използват спестените данъци за съдаване на нови и разширение на старите предприятия, което на свой ред ще увеличи производителността, заетостта и общото благосъстояние.

Наименование икономика на предлагането (на английски: supply-side economics) е въведено от журналиста Джуд Уанински в средата на 70-те години на 20 век.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Supply-side economics“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.

Виж още[редактиране | редактиране на кода]