Икономическа статистика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Икономическа статистика e клон на приложната статистика, фокусиращ се върху събирането, обработването и разпространението на статистически данни, отнасящи се до икономиката на регион, държава или група от страни.

Смята се за подобласт на официалната статистика, доколкото е съставяна от официални организации – национални статистически институти, междуправителствени организации (като ООН, ЕС), централни банки, министерства и т.н.

Икономическата статистика набавя емпирични данни, необходими за икономически изследвания (иконометрия), които са основата за взимане на решения и провеждане на икономическа политика.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Статистика“         Портал „Статистика    
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Economic statistics“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.