Илбер Ортайлъ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Илбер Ортайлъ
İlber Ortaylı
турски историк

Роден

Образование Чикагски университет
Виенски университет
Анкарски университет
Научна дейност
Област История
Образование Анкарски университет
Работил в Анкарски университет, Чикагски университет, Галатасарайски университет, Топкапъ сарай и др.
Награди Айдън Доган (2001)
Пушкин (2007)

Уебсайт
Илбер Ортайлъ в Общомедия

Илбер Ортайлъ е известен турски историк и писател. Преподава история в Университета „Галатасарай“ и „Билкент“ в Истанбул. Бил е дългогодишен директор на музея „Топкапъ

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Потомък на Кримски татари по линия на майка си. Семейството му бяга от преследването и депортациите на татарите, по времето на Йосиф Сталин, като самият Ортайлъ е роден в Австрия в бежански лагер на 21 май 1947 г. Той пристига в Турция когато е само на 2 години. Израснал е в двуезично турско семейство, като наред с турския език „наследява“ немския от баща си и руски от майка си. Като полиглот, Илбер Ортайлъ владее още италиански, английски, френски, персийски и латински. Публикуваните му трудове са предимно на турски, немски и френски език, които впоследствие се превеждат на английски.

Ортайлъ започва начално си образование в австрийската гимназия „Св. Джордж“ в Истанбул, a след това се премества в Анкара. Завършва висшето си образование в Анкарския университет „Mekteb-i Mülkiye“ (Факултет по политически науки), след което продължава във Виенския университет. За следдипломна квалификация той заминава за Чикаго и завършва магистърска степен под ръководството на професор Халил Иналджък в Университета в Чикаго. Получава докторска степен в Анкарския университет. В докторската си дисертация разглежда Местната администрация в периода Танзимата в Османската империя. От 1979 г. е доцент, а през 1982 г. се оттегля от позицията си, в знак на протест срещу академичната политика на правителството, създадена след турския държавен преврат от 1980 г. След като преподава в няколко университета в Турция, Европа и Русия, през 1989 г. се завръща в университета в Анкара и става преподавател по история и ръководител на отдела за административна история.

Източници[редактиране | редактиране на кода]