Илиана Балийска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Илиана Балийска
Родена
Активност1981 –
ДецаВелин Балийски-Лино
Цвета Балийска-Соколова
НаградиНаграда на САБ (1987)

Илиана Стоянова Балийска (родена на 23 октомври 1957 г.) е българска актриса, телевизионна водеща, продуцент и автор на Талантиада „Мини Мис и Мини Мистър – Малки Големи Таланти“.[1]

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Ранен живот[редактиране | редактиране на кода]

Илиана Балийска е родена в София. Като ученичка е играла в драмсъстава на Пионерския дворец (днес Дворец на децата). Завършва актьорско майсторство за куклен театър във ВИТИЗ в класа на проф. д-р Елена Владова през 1981 г. като отличник със златен медал (часовник).

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

От 1981 до 1983 г. играе в Куклен театър – Толбухин (Добрич), а от 1984 до 1987 г. в Драматичен театър в Михайловград (Монтана).

По-значимите ѝ роли в театъра са Херарда в „Изобретателната влюбена“ на Лопе де Вега, Жената в „Животът-това са две жени“ на Стефан Цанев, Пиа в „Островът на козите“, Пък в „Сън в лятна нощ“ на Уилям Шекспир и партизанка в „Я, колко макове“.

От 1987 г. е „актриса на собствено разположение“[2] – автор и водещ е на концерти и естрадни програми. Илиана Балийска е основател на Интерактивния театър в България като първа прави детски спектакли, в които деца от публиката са нейни партньори на сцената – импровизирано са в роля – персонажи са на приказките, които разказва. През 1993 г. Балийска е поканена да бъде сценарист и водещ на конкурса на БНТ „Мис Макси Шоу“. През 1997 г. организира като автор и водещ едногодишно национално макси турне с шоу спектакъла „Жени и половина“.

От 1998 г. актрисата е дала възможност на хиляди деца да се изявят в Талантиадата ѝ – конкурса „Мини Мис и Мини Мистър“ – Оригинала за деца-творци от 3 до 12 години и Фестивала за Детски творчески формации „Малки Големи Таланти“. В палавото телевизионно шоу участват и деца от домове за деца лишени от родителски грижи. Първоначално предаването се излъчва по Канал 3, после по Евроком, в TV7 и Super 7, както и по Военен Телевизионен Канал.

Илиана Балийска е директор и продуцент на Столичен Образователен Интерактивен Театър „Талантиада“. Гостува с него из цялата страна-в малки и големи градове и села, в детски градини и училища – не само с Конкурса-Оригинал „Мини Мис и Мини Мистър“, а и с Атрактивните Интерактивни Образователни Спектакли „Приказно-Песенна Въртележка“, „Витаминозно Шоу“, Детски Спектакъл-Мюзикъл „Злото заедно ще победим“ и „Легенда за Коледната Елха“. В Спектаклите има роли за деца от публиката. Актрисата, ТВ водеща и продуцент Илиана Балийска има три запазени марки в Патентно ведомство на РБългария, които през 10 години подновява: 1999г. -„Малки Големи Таланти“; 2000г.-„Мини Мис и Мини Мистър“ и 2020г.-„Талантиада“.

Кариера на озвучаваща актриса[редактиране | редактиране на кода]

Илиана Балийска е любим глас от дублажа на много филми и сериали. Започва да се занимава с озвучаване през 1991 г. Участва в дублажите на известни сериали като „Съдружници по неволя“ (дублаж на БНТ), "Вероника-лицето на любовта",„Мареа Брава“, „Розана“, „Съседи“, „Ричмънд Хил“, „Туин Пийкс“, „Стъпка по стъпка“ (дублаж на БНТ), "Скъпа, смалих децата", „Приятели“ (дублаж на БНТ), „От обич“, „"Жената на моя живот“, „Кралят на квартала“, "Розана", „Кости“ (сезони 1 – 3), „Къща за кукли“, анимационните серии на "Часът на Уорнър" и много други.

Известна е и като гласа на Чип в анимационния сериал на Дисни „Чип и Дейл: Спасителен отряд".

Награди[редактиране | редактиране на кода]

През 1987 г. печели Наградата на Съюза на артистите като за първи път актриса, а не актьор, е отличена за рецитация на Ботева поезия. Има златни медали от Прегледи на художествената самодейност като ръководител на Театрални студия.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Илиана Балийска е омъжена. Има син – Велин Балийски-Лино – също телевизионер. Дъщерята Цвета Балийска [3] е актриса (завършила НАТФИЗ), ръководи Playbak Театър „Тук и сега“ и Младежки театър и Академия „Драмеди“. Илиана има три внучета – от Цвета – Емона и Росен , а от Лино – Филип Балийски. И тримата са мини водещи на ТВ Талантиадата "Мини Мис и Мини Мистър".

Източници[редактиране | редактиране на кода]