Илиана Иванова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Илиана Иванова
български общественик

Родена

Националност България
Учила вИкономически университет – Варна
Илиана Иванова в Общомедия

Илиана Найденова Иванова е български политик и икономист, член на Европейската сметна палата.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Илиана Иванова е родена в Стара Загора. Завършва ГПЧЕ „Ромен Ролан“[1] в родния си град, където тя учи френски и английски език. През 1998 г. се дипломира с бакалавърска степен по международни икономически отношения от Икономическия университет във Варна.[2] През 2004 г. защитава магистърската си дисертация по международни финанси в Thunderbird school of Global Management, Аризона.

Тя придобива разнообразен опит по време на работа си в северноамерикански финансови и банкови институции. Преди това работи като координатор по международни финансови институции в Министерство на земеделието и храните на Република България.

Илиана Иванова е евродепутат в Европейския парламент[3] от 2009 г. до 2012 г. По време на нейния мандат в Европейския парламент тя е заместник-председател на комисията по бюджетен контрол, заместник-председател на специалната комисия по икономическа, финансова и социална криза, заместник-председател на делегацията на Европейския парламент за връзки с Китай, член на комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите, заместник-член на Комисията за икономически и парични въпроси.

От 1 януари 2013 г. е член на Европейската сметна палата.[4] На 21 септември 2016 г. е избрана за декан на одитен състав II, отговарящ за одита в сферата на структурните политики, транспорта и енергетиката. През септември 2018 г. е избрана за втори мандат декан на одитен състав II.

Тя владее български, английски, френски, немски и руски език.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.romainrolland.org, архив на оригинала от 29 август 2011, https://web.archive.org/web/20110829090859/http://www.romainrolland.org/school/, посетен на 9 февруари 2017 
  2. www.ue-varna.bg
  3. www.europarl.europa.eu
  4. www.eca.europa.eu // Архивиран от оригинала на 2023-06-01. Посетен на 2017-02-09.