Илюзионно изкуство

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Илюзионното изкуство е вид изкуство, което се характеризира с ловкост на ръцете, използване на трикове или специална апаратура за създаване на илюзии за нарушение на привичните физически свойства на предметите. Название произлиза от френската дума Illusionner – въвеждам в заблуждение.

Илюзионист (фокусник, факир) е артист, демонстриращ фокуси, основаващи се на различни физически и психологически явления и подсъзнателни заблуждения. По исторически причини илюзионистите се наричат магове или магьосници.

Магията – най-старото театрално изкуство[редактиране | редактиране на кода]

Корените на магията водят своето начало от зората на човечеството и се раждат от потребността на човека да подчини по някакъв начин непознатите природни сили като същевременно се запази мистерията. Провокирайки човешкото любопитство, магията слага началото на първите плахи стъпки на различните науки. Това е сложна и продължителна еволюция, която чрез фантастично изразяване на човешката интелигентност успява да завладее зрителя и да го накара да вярва поне за малко във вълшебната приказка, която всеки носи дълбоко в себе си.

Модерният маг, илюзионистът, е наследник на този самостоятелен аспект на човешката фантазия, на изразителната форма на човешкия дух. Този, който владее изкуството на илюзията притежава силата да заблуждава за развлечение, с насмешка и изключителна ефектност да властва над въображението, да провокира ума и съзнанието като прокарва онази тънка нишка между реалност и фантазия. Загадъчна и ефектна, илюзията те кара да вярваш в свръхестественото, в чудото. Тя разклаща вярата в природните закони и въпреки че всеки знае, че чудеса не съществуват, не можеш да устоиш на удоволствието да погледаш и да се възхищаваш дори и да не вярваш.

Силата на илюзиониста е да прикове вниманието на зрителя върху феноменално и необяснимо явление, за което има логично обяснение, но съвършеното владеене на илюзионното изкуство го превръща в магия, в чаровно забавление.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • Magic Fire Circle – Онлайн общество на българските магове, което прераства в MagicBar, София
  • FISM – Международна Федерация на Магичните Общества