Иля Еренбург

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Иля Григориевич Еренбург
Илья́ Григо́рьевич Эренбу́рг
Роден 14 януари 1891 г. (стар стил)
Починал 31 август 1967 г. (76 г.)
Професия писател, поет, преводач
Националност Флаг на СССР СССР
Активен период 1944-1966
Жанр исторически роман, мемоари
Награди Сталинска премия (1942) Сталинска премия (1948) Международна ленинска награда "За укрепване мира между народите"
Орден на труда „Червено знаме” 1978, 1988 Офицер на Ордена на Почетния легион
Уебсайт
Иля Григориевич Еренбург в Общомедия

Иля Григориевич Еренбург (на руски: Илья́ Григо́рьевич Эренбу́рг) е съветски писател, поет, преводач (превежда от френски и испански), публицист и общественик, двукратен лауреат на Сталинска премия (1942 и 1948 година) и лауреат на Международна Сталинска премия „За укрепване мира между народите“ (1952 година).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Иля Еренбург е роден в Киев, по това време част от Руската империя в семейство на евреи. Учи в 1-ва Московска гимназия. През 1905 г. се присъединява към болшевиките. През януари 1908 г. е арестуван и по-късно освободен, през декември емигрира във Франция. В Париж се занимава с литературна дейност. В периода 1914 - 1917 г. е кореспондент на руските вестници „Утро России“ и „Биржевые ведомости“ на Западния фронт. През 1917 г. се завръща в Русия. В периода 1921 - 1924 г. живее в Берлин.

Еренбург бил близък с левите кръгове във Франция, активно сътрудничил на съветския печат. Неговото име и талант на публицист са активно използвани в съветската пропаганда за създаване на привлекателен образ на управлението на Сталин зад граница. От началото на 30-те години на XX век постоянно живее в СССР.

По време на гражданската война в Испания (1936 - 1939 година) е кореспондент на вестник „Известия“.

Гробът на писателя с репродукция от портрета му (от Пикасо)

Военен период[редактиране | редактиране на кода]

В годините на великата отечествена война е кореспондент на вестник „Червена звезда“. Проявил се със своите антифашистки статии и произведения. Значителна част от тези статии са публикувани на страниците на вестниците: „Правда“, „Известия“, „Червена звезда“, събрани са и в публицистичната книга „Война“ т. 1-3 (1942 – 1944 година).

Следвоенен период[редактиране | редактиране на кода]

След войната пише книгата „Буря“, за която печели Сталинска премия. Положението му сред руските писатели било своеобразно – от една страна получавал материални блага и често пътувал в чужбина, а от друга бил следен от спецслужбите. Също двойствено било и отношението на властите при управлението на Хрушчов и Брежнев.

Иля Еренбург умира от рак на простатата през 1967 година.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за
В: „Писатели за творчеството“, изд. ЛИК, София, 2007 (LiterNet)