Иля Кормилцев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Иля Кормилцев
Илья Валерьевич Кормильцев
Кормилцев през 2006 г.
Кормилцев през 2006 г.

Роден
Иля Валериевич Кормилцев
Починал
ПогребанТроекуровско гробище, Москва, Русия

Учил вСанктпетербургски държавен университет
Работилпоет, преводач, журналист, литературен критик, музикален критик, издател
Литература
Жанровестихотворение, разказ, сценарий
Направлениепостмодернизъм
Дебютни творби„Сковани от една верига“ (1990)
НаградиЛенинска награда (отказана), Большая книга (2007)
ПовлиялНаутилус Помпилиус

Иля Кормилцев (на руски: Илья Кормильцев) е руски поет, преводач и издател. Най-известен е като автор на текстовете на рок групата Наутилус Помпилиус и като главен редактор на издателство Ултра Култура.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 26 септември 1959 г. По-малкият му брат Евгений също е поет. Иля завършва Уралския държавен университет през 1981 г. със специалност химия. По това време започва да пише текстове за песни на различни музикални групи като Уфрин Джюс, Кунсткамера, Коктейль и Внуки Энгельса. През 1983 г. се запознава с Вячеслав Бутусов и Дмитрий Умецкий от Наутилус Помпилиус и става основен текстописец на групата. По текстове на Кормилцев се раждат хитове като „Прогулки по воде“, „Взгляд с экрана“, „Я хочу быть с тобой“. През 1989 г. Бутусов, Умецкий и Кормилцев са наградени с премия на Ленинския комсомол. Поетът обаче отказва да получи наградата, тъй като смята, че комсомолът е вреден за руската рок музика.[1]

През 1990 г. издава първата си стихосбирка „Сковани от една верига“, която е илюстрирана от Бутусов. По това време започва да работи като преводач от френски, английски и италиански. В негови преводи са излизали произведения на автори като Джон Толкин, Роалд Дал, Ървин Уелш, Фредерик Бегбеде, Джак Керуак, Ник Кейв. Сътрудничи със списание „Иностранная литература“, като известно време е куратор на книжната поредица „Зад илюминатора“.

От 2003 г. до смъррта си през 2007 г. е главен редактор на издателство Ултра Култура, което е специализирано на издаването на радикална литература – от крайнолеви до крайнодесни. Романите, издавани от Ултра Култура обвхащат теми-табу като наркокултурата, тероризма, скинарите. Изтетелството често е обвинявано в екстремизъм, пропаганда на порнография и наркотици.

През 2006 г. издателство „Открытый мир“ издава сборника „Никой отникъде“, съдържащ стихотворения, разкази и сценарии на Кормилцев.

Иля Кормилцев умира на 47 години от рак на гръбначния мозък на 4 февруари 2007 г., по време на командировка във Великобритания. Според един от най-известните мюсюлмани в Русия Гейдар Джемал малко преди смъртта си поетът е приел исляма.[2] В края на годината посмъртно е награден с премията „Большая книга“.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Сковани от една верига – Рис. С. Бутусова. – М.: Советская эстрада и цирк, 1990. – 64 с.
  • Никой отникъде – М.: Открытый мир, 2006. – 304 с. – 3000 экз. – ISBN 5-9743-0016-5.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]