Иля Муромец

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Иля Муромец.

Богатири“ (1898 г.) от Виктор Васнецов (Иля Муромец е централната фигура)

Иля́ Му́ромец е руски митичен герой.

За него се говори в многобройни епични поеми. Заедно с Добриня Никитич и Альоша Попович е определян като най-големия от всички митични богатири (средновековни руски рицари). Тези трима богатири са представени заедно на известната картина „Богатири“ на Виктор Васнецов.

Съгласно легендите Иля, син на селянин, е роден в село Карачарово, близко до Муром. В младостта си страда от тежка болест и не може да ходи до 33-годишна възраст. Тогава чудодейно е излекуван от 2 странници-поклонници. След оздравяването си Муромец получава свръхчовешка сила от богатира Святогор и освобождава Киев от Идолището, служещо на принц Владимир Прекрасното слънчице. Защитава също град Чернигов от татарите и е избран за местен водач, но отказва. В горите на Брянск побеждава Соловей-Разбойник, който убивал пътниците с ужасния си вой.

Иля Муромец става единствения епичен герой, канонизиран от Руската православна църква.

Историята на Иля Муромец е обект на многобройни народни поеми, създадени са скулптури и картини с неговия образ. Превърнал се е в идеализиран образ на защитника на народа и бащината земя.

Има исторически сведения, реално потвърждаващи съществуването на личност, станала прототип на Иля Муромец и легендите за него, като например запазени тленни мощи, по които е извършена реконструкция на образа му.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]