Ил-86

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
ИЛ-86
Описание
Националност СССР
Тип широкофюзелажен пътнически самолет
Конструктор КБ Илюшин
Произведен 1976 – 1997
Произведени бройки 106
Първи полет 22 декември 1976 г.
Използван от Аерофлот, Военновъздушни сили на Русия, Военновъздушни сили на СССР и др.
В експлоатация от 26 декември 1980 г.
В експлоатация до 2011 г.
ИЛ-86 в Общомедия

Ил-86 е четиримоторен широкофюзелажен пътнически самолет със средна продължителност на полета проектиран в конструкторското бюро на Илюшин. Наименование по класификацията на НАТО – „Camber“. Това е първият и най-масов съветски пътнически широкофюзелажен самолет. Произвеждан е серийно в периода 1980 – 1997 г. от авиационния завод Воронежко акционерно самолетостроително общество във Воронеж. Произведени са 106 броя.

Конструкция[редактиране | редактиране на кода]

Самолетът проектиран като четиримоторен с ниско разположено стреловидно крило. Двигателите НК-86 са разработка на базата на НК-8 използвани в самолетите Ил-62 и Ту-154Б. Впоследствие именно тези двигатели стават причина за преждевременното прекратяване на експлоатацията на самолета. НК-8 имат голям разход на гориво, не удовлетворяват европейските норми за шума и не осигуряват достатъчна тяга. Много от авариите с Ил-86 са заради конструктивните недостатъци на двигателите.

Модификации[редактиране | редактиране на кода]

  • Ил-86 – Базов вариант. Един екземпляр изпълнен в специален вариант за нуждите на президента на РФ.
  • Ил-86В – Проект за превоз на 450 пътници на разстояние 3600 – 4000 км.
  • Ил-86Д – Проект за модификация, на базата на, който е разработен Ил-96.
  • Ил-80/87 (по НАТО: „Maxdome“) – Въздушен команден пункт. За разлика от нормалните Ил-86 няма илюминатори, има система за дозареждане във въздуха и допълнителен отсек за апаратура („гърбица“) в носовата част на фюзелажа. Произведени са 4 броя.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ил-86“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.