Имам си кошер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Организация „Имам си кошер“
Лого на Организация „Имам си кошер“
Основатели Петър Петров, Стефан Златев, Трифон Михайлов
Седалище Флаг на България България
Уебсайт www.ihaveabee.com
Градски пчели (НДК)
Градски пчели (НДК)

„Имам си кошер“ на английски: „I have a Bee“ е световна социална мрежа, създадена в помощ на пчелите и хората.

Организацията предлага дългосрочно решение за устойчиво и равномерно развитие на пчелните популации по целия свят с проекта си „1 000 000 кошера“. „Имам си кошер“ за първи път разграничават любителите от професионалните пчелари и въвеждат термина „любителско пчеларство“. Обединявайки любители пчелари в изграждането на световна мрежа от кошери със здрави пчелни семейства, организацията е намерила устойчиво решение за спасяването на пчелите по целия свят, като мотивира хората да направят нещо заедно, кауза в която всеки лесно може да се включи.

Опитите за индустриализация в пчелния сектор, концентрацията на огромен брой пчелни семейства на едно място и редица неблагоприятни фактори в края на XX и началото на XXI век довеждат до масово измиране на пчелни популации по целия свят, като проблемът е особено изявен в САЩ и Европа. Градският кошер разработен изцяло променя стереотипите за правилното взаимодействие между пчелите и хората, като дава решение за безпроблемното им съжителство. „Когато намериш начин да промениш света, в който живееш, към по-добро, просто го направи!“ е мотото на Трифон Михайлов – съосновател.

Топ бар
Любителски кошер – топ бар

История[редактиране | редактиране на кода]

Основателите на „Имам си кошер“ наблюдават развитието на пчелните популации от 1994 г. През 2014 година организация „Имам си кошер“ представя първата си разработка на градски кошер на базата на топ бар системата, с който всеки може лесно да отглежда пчели на терасата или в двора си. От септември 2014 г. е положено началото на социалната мрежа от любители пчелари. През март 2015 г. е представено второто поколение градски кошер. През 2015 г. „Имам си кошер“ създава демонстрационен пчелин на покрива на НДК.

През май 2016 година основателят Петър Петров напуска фондация „Имам си кошер“, прехвърляйки дяловете си на съоснователите Стефан Златев и Трифон Михайлов. Петър Петров продължава изследването на пчелните семейства, създавайки проекта "Сенсато – почувствай пчелите!"

Проекти[редактиране | редактиране на кода]

Проекти на социалната мрежа са: 1 000 000 кошера, Градски пчели на покрива на НДК, Спаси рояк, Открий пчелна хралупа в града, Направи си кошер

Източници[редактиране | редактиране на кода]