Имброски пролом

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Имброс.

Пролом Имброс
Imbros Gorge June 2 2015 4.JPG
Проломът Имброс
Информация
Тип пролом
Местоположение остров Крит, дем Сфакия,  Гърция
Най-близко селище Имброс
Данни
Надм. височина 650 м
Дължина 8 км
Пролом Имброс в Общомедия

Имброс (на гръцки: Φαράγγι της Ίμπρου) е пролом в Република Гърция, разположен на остров Крит, дем Сфакия, чието начало е в близост до едноименното село Имброс.

Каньонът е с дължина 11 km и ширина само 1,6 m. Разположен е паралелно на клисурата Самария, намираща се на запад от него, и се нарежда на второ място по популярност на Крит именно след Самария, която държи първото място.[1] Дълго време единственият достъпен път дотам е с мулета преди да се построи асфалтиран път.

Според преданието някога двама братя били изгонени от остров Имброс (както е било гръцкото му название, а днес е повече познат като Гьокчеада) и те основали на Крит в района на каньона село със същото име.

Достъпът до каньона е възможен целогодишно като не е нужно да имате планински водач, но е задължително да сте със здрави високи обувки, тъй като се върви по камъни. Денивелацията е 650 m като придвижването става по пресъхналото корито на река. Времетраенето е около 2-3 часа като се заплаща вход от няколко евро при входа към каньона до село Имброс, а изходът от него е при село Комитадес.[2]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]