Императорски печат на Япония

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Императорският печат на Япония

Императорският печат на Япония е официален символ на японския император и фактическият герб на страната. Той представлява златна хризантема с 16 венчелистчета, подредени в кръг, а под тях още един кръг от 16 венчелистчета, видими в пространството между първите.

Императорският печат се използва от членовете на японското императорско семейство от векове. Според действащата Конституцията Мейджи, никой освен Императора на Япония е нямал право да го използва. Поради наложената тогава забрана всеки от членовете на императорското семейство използвал леко променена версия на този печат, практика, която се е запазила и до наши дни. В шинтоистките храмове или показвали императорския печат, или използвали част от него в собствените си емблеми (мун).

В наши дни повечето членове на императорското семейство използват лични печати с 14 венчелистчета, докато оригиналните 16 са част от императорския печат, използван от членовете на Диетата в официални документи, дипломатически учреждения, паспорти, документи на императорското семейство и прочее.

Въпреки, че този печат се използва от векове в Япония все още няма прокаран официален закон, който да установява съществуването на официален герб на страната. Това не пречи хризантемата с 16 венчелистчета да бъде задължителна част от всички японски паспорти, японската конституция и множество други документи. В японския наказателен кодекс все още съществува § 154, където е указано фактическото положение, което гласи, че всеки подправил документи с недостоверен императорски печат може да бъде осъден на доживотен затвор.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]