Империя на злото

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Империя на злото (на английски: Evil empire) е политическо клише, използвано за първи път от президента на САЩ Роналд Рейгън по отношение СССР. Обозначава силна държава, чиято политическа природа априорно се приема за зла. В речта си пред Националната асоциация на евангелистите в САЩ, в Орландо, Флорида на 8 март 1983 г., Рейгън нарича СССР Империя на злото и обявява борбата си срещу нея за своя главна задача. Речта на Рейгън е написана от Антони Р. Долан, който очевидно заслужава да раздели авторството на израза с Рейгън.

В проекта за речта на Рейгън към парламента на Великобритания през 1982 г. се съдържа близко по съдържание изражение - център на злото, което обаче е зачеркнато от чиновниците на Държавния департамент на САЩ. Изражението е използвано от Рейгън в речта му от 8 март 1983 г., което дава основание да се предположи, че то принадлежи на самия него.

Произход на израза[редактиране | редактиране на кода]

Изразът Империя на злото е използван за първи път през Май, 1977 г. в САЩ, в знаменитите наклонени субтитри, в началото на филма Междузвездни войни: Епизод IV - Нова надежда на Джордж Лукас.

Речта на Рейгън[редактиране | редактиране на кода]

Речта е на тема Религиозната свобода и Студената война. Първата ѝ част е посветена на моралните и религиозните проблеми на американското общество. В нея Рейгън се застъпва за традиционните устои - поддържа въвеждането на молитви в училищата, изказва се против абортите. Продължавайки към проблема за злото и греха, той отбелязва, че САЩ също не са лишени от тях. След това Рейгън преминава към темата за комунизма като въплъщение на злото. Характеризира СССР като тоталитарна държава и обвинява комунистическите лидери в принципна аморалност. Заедно с това Рейгън изразява намерението си да се договори с Москва за съкращаване на ядрените оръжия, в името на мира.

В края на тази реч се намира и знаменития пасаж, благодарение на който речта на Рейгън се прославя като Речта на злото и влиза в световната история:

Нека възнесем нашите молитви за спасение на тези, които живеят в мрака на тоталитаризма, да се помолим те да открият радостта от познаването на Бога. Но докато не те направят това, нека бъдем уверени, че те ще проповядват превъзходството на онази държава, която обявява своето превъзходство над личността и предсказваща своето превъзходство над всички останали народи в света, и ще бъдат център на злото в съвременния свят (...) Ако историята ни учи на нещо, това е, че е глупаво да се правят отстъпки на агресора, като се представя желаемото за действително. Това е предателство към нашето минало и пренебрежение към собствената ни свобода. И така, в своите обсъждания и предложения за замразяване на ядреното въоръжение аз настоятелно Ви моля да избягвате съблазна на гордостта, съблазна необмислено да се обявявате за по-важни от всичко и да обявявате за еднакво виновни и двете страни, игнорирайки историческите факти и агресивните пориви на империята на злото, за да можете просто да наречете надпреварата във въоръжаването "гигантско неразбирателство" и по този начин сами да се отстраните от борбата между справедливостта и несправедливостта, между доброто и злото. [1]

По-нататъшно използване[редактиране | редактиране на кода]

Изразът не е използван дълго в първоначалния си вариант. След първата си среща с Михаил Горбачов през 1986 г. Рейгън публично заявява, че повече не счита СССР за Империя на злото.

Днес САЩ използват близко понятие за означаване на противостоящите им тоталитарни режими - Ос на злото, въведено от Джордж Уокър Буш през 2002 г.

През февруари, 2002 г. ръководството на КНДР, в отговор на причисляването на страната им към оста на злото, наричат самите Съединени щати Империя на злото, като държавата с най-големия запас от оръжия за масово поразяване и с най-големия военен бюджет в света, с което, според мнението на ръководството на КНДР, застрашават мира и стабилността на цялата планета.[2] Това изявление се приема и повтаря от всички държави, несъгласни с политиката на САЩ, включително и някои демократични.[3][4][5]

Друга употреба[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]