Импринтинг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Импринтинг (от англ. imprinting - запечатване) е термин, използван в психологията и етологията (наука, изучаваща поведението на животните), с който се означава особена форма на обучение, имаща много общо с условно-рефлекторното обучение, макар и приложена не на индивидуални, а на видови характеристики. Терминът е създаден от Конрад Лоренц, виден австрийски учен, един от основоположниците на етологията, лауреат на Нобелова награда за физиология или медицина.

Става дума за механизъм, благодарение на който впечатления и образи, възприети в определен критичен или ранен период на развитие, остават трайно фиксирани в паметта. Обекти на този импринтинг могат да бъдат родителите, сестрите и братята, бъдещите полови партньори, хранителни обекти (включително животни-жертви), постоянните врагове (образът на врага се формира в съчетание на други поведенчески условия, например, предпазния вик на родителите), характерните признаци на мястото, където се живее. Импринтигът се осъществява в строго определен период от живота (обикновено в детската и юношеската възраст) и последствията от него често пъти са необратими.

Най-добре изучената и показателна форма на запечатване на образ е „реакцията на следене“ на майката на новородените пиленца или животни.