Импулс (група)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Импулс
Създадена България
Стил хард рок
мелоди рок
прогресив рок
хеви метъл
спийд метъл
пауър метъл
Активни години 1979-1991
1995-1998
2012-
Музикален издател Балкантон
Riva Sound
Влияния Deep Purple
Whitesnake
AC/DC
Членове Теодор Койчинов
Васил Стоев
Пейо Пеев
Боян Парушев
Яна Георгиева
Бивши членове Илия Кънчев
Вили Кавалджиев
Чавдар Панев
Виктор Грънчаров
Бисер Батов
Стефан Бъчваров
Красимир Манолов
Веселин Маринов
Атанас Георгиев
Петър Петров - Шушу
Нелко Коларов
Николо Коцев
Кузман Бирбочуков
Данаил Годжев
Галин Величовски
Тодор Върбанов
Светослав Колев
Иво Комитов
Орлин Радински
Георги Енчев
Владимир Михайлов
Мирослав Йолов
Емил Стефанов - Фашиста
Иво Икономов
Димитър Кърнев

Импулс е българска рок група, създадена през 1977 г. в София, от Илия Кънчев, Васил Стоев и Пейо Пеев, която свири в стил хард рок. От 1979 до 1984 са студийна група към БНР.

Сред хитовите песни на Импулс са: "Бряг", "Сила", "Остава Вечно, „Есенни птици“, „Закъсняло ехо“, „Ти дойде“, „Среднощна музика“, „Сън“, „Гладиатор“, „Жена“, Ако ти си отидеш за миг и др.

История[редактиране | редактиране на кода]

Илия Кънчев, Пейо Пеев и Васил Стоев създават ИМПУЛС! Импулс работи на концерти в цялата страна в големи концертни програми в които участие вземат известните наши актьори Георги Парцалев и Стоянка Мутафова. През 1978 Импулс прави първото си самостоятелно турне и България в концерта освен авторски песни групата изпълнява и кавър версии на известни рок групи . През март 1979 Импулс става студийна група към БНР. Освен Илия Кънчев, Васил Стоев-Ампега и Пейо Пеев, към групата се присъединяват Виктор Грънчаров и Чавдар Панев. Първите записи на групата са в началото на 1980 с вокалист Вили Кавалджиев, който по-късно е заменен от Чавдар Панев. Песента Бряг заема първо място в телевизионната класация 3 от 8 /Мелодия на годината/ Другата популярна песен е "Сила". През 1981 солист е Красимир Манолов, а песента "Остава вечно" оглавява класациите на БНТ и БНР.

През 1982 групата се разпада, тъй като Васил Стоев заминава на турне с Леа Иванова и Еди Казасян, а Пейо Пеев и Чавдар Панев основават група Спринт. През октомври същата година Импулс вече е в нов състав — Веселин Маринов, Атанас Георгиев и Петър Петров - Шушу. По-късно се присъединява и Нелко Коларов, който композира някои от песните на Импулс. Първата записана песен с новият вокалист е "Среднощна музика" в стил прогресив рок. По това време целият състав на групата, без Илия Кънчев, са студенти в Консерваторията. Песента „Ти дойде“, по текст на Салис Таджер, със солист Веселин Маринов печели първа награда на Младежкия конкурс за забавна песен — 1984 г. Също така излиза сингълът "Закъсняло ехо", съдържащ едноименната песен и "Среднощна музика". Закъсняло ехо оглавява класациите на БНТ и с нея Импулс участват в новогодишна програма. Двете песни от този сингъл са използвани за основа на албумът Импулс 1, който излиза в началото на следващата година и е записан с участието на Васил Стоев и Пламен Дойчев. Албумът е записан в стил мелъди рок. В него попада песента "Ако ти си отидеш за миг" по стихове на Евтим Евтимов.

През март 1985 участват в музикалната класация на Всяка неделя с песента "Жена". През 1985 излиза албумът "380 волта", но той е спрян заради "агресивно пеене" и "западно влияние". В периода 1985-1987 групата редовно е на концерти и турнета и записва едва няколко нови песни през този период. През 1987 г. Импулс участва на аматьорски фестивал на хеви метъл — рок групи в Брюксел, Белгия. Осъществяват няколко турнета в СССР и Африка (Сенегал, Нигерия, Гвинея, Гана).

В края на 1987 групата вече е в нов състав — Владимир Михайлов, Георги Енчев и Емил Стефанов — Фашиста. Малко по-късно е взет и втори китарист — Мирослав Йолов. Песните "Сняг", "Не си отивай" и "За добро" се задържат в месечните класации на "Мелодия на годината". Първата песен записана в новият състав е баладата "Колко те обичам". По-късно групата записва песента „Гладиатор“ с вокал Георги Енчев, която става първата песен в стил хеви метъл, излъчена от ефира на Българската телевизия, в предаването "Мелодия на годината" през месец декември 1988 г. През пролетта на 1989 г. на грамофонна плоча излиза и албумът Гладиатор. Освен едноименната песен, албумът включва няколко забележителни песни, сред които „Всекидневие“, „Картина“, „Видео неделя“. В края на 80-те групата е поканена за поддържаща група на Дийп Пърпъл[1], но англичаните отменят концерта си. В края на годината Георги Енчев отива в чешката група "Титаник". През август 1990 на концерт в Германия Импулс са поддържаща група на Скорпиънс. На 29 януари 1991 Импулс прекратяват концертната си дейност, след като студиото им е ограбено. През 1993 Hot Metal Records преиздава Гладиатор в сплит албум заедно с "1" на унгарската банда Missio.

Групата се събира отново през 1995, когато Илия Кънчев се връща от Ротердам и се среща с Атанас Георгиев. За китарист е поканен Димитър Кърнев. В този състав групата издава още 2 албума — "Лошо Гадже" и "Аутопсия на една държава". Те нямат особен успех, но по-запомнящите се хитове са "Писна ми" и "Смотан балкански рок". Заснет е клип към песента "Лошо гадже", както и английска версия.[2] През 1998 излиза компилацията "20 години здрав рок", съдържаща концертни записи на "Среднощна музика", "Гладиатор" и други песни. След множество неудачни промени в групата, в края на 1990-те години идеологът и ръководител на Импулс Илия Кънчев, решава да емигрира в САЩ. Там живеят и Атанас Георгиев и Емил Стефанов — Фашиста.

През 2008 групата обмисля да издаде нов албум със заглавие "Желязна тояга".[3], но тази идея така и не се реализира.

На 12 ноември 2009 Илия Кънчев умира от рак.[4] През 2010 групата свири в негова памет. Това се случва в ретро клуб "Импулс", поддържан от Емил Стефанов — Фашиста.

През септември 2012 групата се завръща с песента "Сбогуване" на фестивала за нова българска поп и рок песен в подкрепа на кампанията "Нека бъдем по-добри", провеждащ се пред НДК.[5][6]За тази песен групата печели втора награда на фестивала. От оригиналният състав на групата свирят Васил Стоев - Ампега и Пейо Пеев, а вокалист е Теодор Койчинов.[7] През 2013 групата записва нова песен, посветена на Славия (София) по случай 100 годишнината на отбора.[8]През май 2013 песента Видение заема първо място в класацията на БНР "Ескалатор".[9]

През 2014 ще излезе и новият албум на ИМПУЛС-LIVE. Групата е поканена от компанията "Гост концерт" да изнесе концертно турне в Русия.[10]

Състав[редактиране | редактиране на кода]

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Албуми[редактиране | редактиране на кода]

Видеоклипове[редактиране | редактиране на кода]

 • Закъсняло ехо - 1983 [11]
 • Среднощна музика - 1983 [12]
 • Ако ти си отидеш за миг - 1984 [13]
 • Гладиатор - 1988 [14]
 • Всекидневие - 1988 [15]
 • Картина - 1988 [16]
 • Лошо Гадже - 1995 [17]
 • Писна ми - 1998 [18]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. http://www.public-republic.com/magazine/2007/10/704.php
 2. http://www.youtube.com/watch?v=DLsyQ5kfDN8
 3. http://music.pop.bg/article36739.html
 4. http://www.teenproblem.net/a/6-lubopitno/16212-napusna-ni-iliya-kynchev-osnovatelyat-na-grupa-impuls/
 5. http://www.sofiasong.bg/players/
 6. http://www.bgestrada.com/bgestrada/?q=content/Програмата%20на%20концертите%20в%20„София%20пее%202012”
 7. Теодор Койчинов и Импулс - ако ти си отидеш за миг
 8. Импулс - Песен за Славия
 9. Ескалатор 13 - 20 май
 10. След дълго мълчание Импулс се завръщат със стил на българска сцена
 11. Импулс - Закъсняло ехо
 12. Импулс - Среднощна музика
 13. Импулс - Ако ти си отидеш за миг
 14. Импулс - Гладиатор
 15. Импулс - Всекидневие
 16. Импулс - Картина
 17. Импулс - Лошо Гадже (english)
 18. Импулс - Писна ми