Ингушетия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Республика Ингушетия
ГIалгIай Мохк
Знаме на Ингушетия

(знаме)
Герб на Ингушетия

(герб)
Ингушетия на картата на Русия
Субект на Руската федерация
Официален език руски и ингушки
Столица Магас
Президент Юнус-Бек Евкуров
Министър-председател Рашид Гайсанов
Федерален окръг Севернокавказки федерален окръг
Площ

- Обща площ
- % водна площ

на 81-во място в РФ

3 600 km²

Население

- Общ брой
- гъстота

на 73-то място в РФ

480 474 (2017)
132,43 души/km²

Часова зона UTC +3
Автомобилен код 06
Официален сайт www.ingushetia.ru
Ingush03.png

Ингушетия е субект в състава на Руската Федерация. Влиза в състава на Севернокавказкия федерален окръг и Северокавказкия икономически район. Територията ѝ е 4 300 км2 (0,3% от Руската Федерация) и е третият най-малък по площ субект на Русия.

Образувана е на 4 юни 1992 г.

Ингушетия e разположена в централната част на северните склонове на Големия Кавказки хребет и на Терско-Кумската низина.

В състава на републиката влизат три административни района от бившата Чечено-Ингушетия - Сунжетски, Малгобекски и Назрански. За столица е избран бившия районен център Назран. Строи се нова столица в град Магас.

Граници[редактиране | редактиране на кода]

Граничи с Северна Осетия, Чечения и Грузия.

Ингушетия не граничи с Кабардино-Балкария, въпреки че наличие на такава граница е посочено на официалния сайт на двете републики. Ингушетия е отделена от Кабардино-Балкарската република ивица земя (действително много тясна), на която е разположено село Хурикау (на осетински - "Слънчево село") с ингушко население. Поради сложността на териториалния спор, формално селото е част от Северна Осетия.

Между Северна Осетия и Ингушетия съществува и друг териториален спор. Ингушетия оспорва част от Пригородния район на Северна Осетия.

По територия Ингушетия е най-малкият регион в Русия (без да смятаме градовете от федерално значение Москва и Санкт Петербург).

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1810 г. Ингушетия влиза в състава на Руската империя. През 1921 г. става част от Горската (планинска) АССР.

През 1924 г. е образувана Ингушска автономна област в състава на РСФСР. През 1934 г. е обединена с Чеченската автономна област в Чечено-Ингушска АО, която през 1936 г. преобразувана в АССР. През 1944 г. Чечено-Ингушската АССР е ликвидирана, населението е насилствено изселено в Сибир. Възстановена е през 1957 г.

Названието на коренното население "ингуши" най-вероятно произлиза от названието на село "Ангушт". Ингушите използват само названието галагаи или хамур "планинци".

Население[редактиране | редактиране на кода]

По данни от 2017 г., в Ингушетия живеят 480 474 души. Гъстотата на населението е 108,7 души/км2. Етническият състав на населението е следният:

Градове[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]