Индекс на телесния обем

от Уикипедия, свободната енциклопедия
8 жени с еднакъв индекс на телесната маса (30), но с различно разпределение на теглото, а следователно – с различен индекс на телесния обем

Индекс на телесния обем (съкратено ИТО; на английски: Body Volume Index (BVI)) е показател за оценка на затлъстяване чрез измерване на разпределението на мазнините в отделните части на тялото. Методът е предложен през 2000 г. от британската компания Select Research (Бирмингам) като алтернатива на индекса на телесната маса, който не предоставя точна информация за рисковете от затлъстяване за всеки отделен пациент и не взема предвид разпределението на масата (повече или по-малко кости или мускули). Методът е претърпял клинични изпитания в САЩ и Европа като част от двугодишен проект „Body Benchmark Study“ [1][2][3]. Методът се основава на използването на триизмерен скенер [4][2]. Сравнявайки 3D модела на човешкото тяло с данните от МРТ, софтуерът на BVI е в състояние да изчисли разпределението на мазнините и в частност на висцералната мазнина, натрупана близо до корема (коремна мастна тъкан). Висцералните мазнини метаболитно активни, с високи нива, са известен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания и диабет II тип. Резултатите от измерванията и изчисленията представляват точни данни за съотношението на мазнините в талията към бедрата, общата телесна мазнина, процента на телесните мазнини, висцералната мастна тъкан, ИТМ и ИТО. Съществува и приложение Архив на оригинала от 2020-01-25 в Wayback Machine. на същата компания за Iphone, измерващо приблизително ИТО без лабораторни изследвания от две снимки (отпред и отстрани). От тези изображения се извлича силует и се създава 3D модел, от който могат да се изчислят подробни линейни и обемни измервания.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Official launch of BVI // Архивиран от оригинала на 2010-10-23. Посетен на 2010-10-24. (на английски)
  2. а б Body Volume Index // Архивиран от оригинала на 2012-02-16. Посетен на 2010-10-24. (на английски)
  3. Barnes, R. Rahim, A. The Body Volume Index: New Imaging Technology for Body measurement. // Hospital Imaging & Radiology Europe Autumn 2009. Архивиран от оригинала на 2011-07-12. Посетен на 2010-10-24. (на английски)
  4. Создан трехмерный сканер, позволяющий увидеть жировые отложения в разных частях тела // Архивиран от оригинала на 2015-07-27. Посетен на 2010-10-24. (на руски)