Индианци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Индианци
Distribution of Indigenous Peoples in the Americas.svg
Разпространение на индианците в Америка.
Общ брой ок. 60,5 милиона
Разселение

Флаг на Мексико Мексико (25,7 млн.)
Флаг на Боливия Боливия (6,8 млн.)
Флаг на Перу Перу (6,0 млн.)
Флаг на Гватемала Гватемала (5,8 млн.)
Флаг на Еквадор Еквадор (3,4 млн.)
Флаг на САЩ САЩ (2,9 – 5 млн.)
Флаг на Чили Чили (2,0 млн.)
Флаг на Канада Канада (1,4 млн.)
Флаг на Колумбия Колумбия (1,4 млн.)
Флаг на Аржентина Аржентина (955 032)
Флаг на Бразилия Бразилия (817 963)
Флаг на Венецуела Венецуела (524 000)
Флаг на Хондурас Хондурас (520 000)
Флаг на Никарагуа Никарагуа (443 847)
Флаг на Панама Панама (204 000)

Флаг на Коста Рика Коста Рика (114 000)
Език индиански езици, испански, португалски, английски, френски, датски, нидерландски
Религия ескимоски религии, индиански религии, християнство
Индианци в Общомедия
Мечката-Бик, чернокракски шаман, ок. 1910 година
Мато Топе (Четирите Мечки), вожд на манданите с военните си регалии, акварел на Карл Бодмер, ок. 1842 година

Индианците са коренното население на Северна, Централна и Южна Америка преди европейската колонизация. Днешните индианци са техни потомци, които включват голям брой отделни племена и етнически групи от монголоидната раса, като повечето от тях все още живеят в обособени изолирани общности. В зависимост от контекста, терминът „индианци“ може да включва ескимосите (инуити, юпики) и алеутите, чиито култура и наследствени черти се различават от останалите групи. Индианци могат да бъдат наричани и канадските метиси.

В края на XV век, преди окончателното завладяване от европейците, е имало над две хиляди индиански племена. Подложено на геноцид през последните двеста години,[1] индианското население е намаляло силно. В началото на XXI век живеят малко над шейсет милиона индианци, разпределени в около хиляда племена.

Наименование[редактиране | редактиране на кода]

Названието „индианци“ се е утвърдило, въпреки че представлява историческа грешка. По време на откриването на Америка от европейците през 1492 г. Христофор Колумб нарича така коренните жители на Америка, вярвайки, че е достигнал до бреговете на Индия. За известно време тези територии се наричат Западна Индия.[notes 1] През XVI век, с изработването на нови и по-добри карти, започва да се говори за американски континент в чест на Америго Веспучи, вследствие на което коренните жители на континента са преименувани на американски индианци, но с течение на времето остава само индианци. Самите те предпочитат да бъдат наричани с имената на своите племена.

В последните години в САЩ се налага все повече наименованието „коренни американци“ (Native Americans), макар че и то предизвиква противоречия. Повечето индианци в САЩ продължават да живеят в специални индиански резервати.

Изразът „червенокожи“, разпространен широко в европейската масова култура за обозначаване на индианците, няма нищо общо с естествения цвят на кожата им, който е бял до леко мургав. Европейците започват да наричат така местното население, когато срещат беотуките – племе, което най-напред влиза в съприкосновение с викингите през XI век и след това с англичаните през XVI век. Беотуките рисуват както лицето, така и тялото си с охра, откъдето идва червеникавият оттенък на кожата. Племето изчезва напълно през XIX век.

История[редактиране | редактиране на кода]

Предците на съвременните индианци и ескимоси се преселват на американския континент от североизточна Азия през така наречения „Берингов мост“, изчезнал преди около дванайсет хиляди години – древен широк провлак между Азия и Северна Америка на мястото на днешния Берингов проток.[2][3] Миграцията се извършва приблизително през XII–X хилядолетие пр.н.е. Самото разселване по двата континента продължава сравнително бързо: археологическите данни сочат, че древните индианци са достигнали южните части на Аржентина и Чили около две хиляди години след преминаването през Беринговата суша.

Преди европейската колонизация[редактиране | редактиране на кода]

Културни области на индианците

Преди европейската колонизация (започнала през XVI век) по-голямата част от племената в Северна и Южна Америка се намирали на различни степени на първобитнообщинния строй. Някои племена живеели в матриархат: ирокези, мускоги, хопи, много от племената в басейна на река Амазонка и др. Племената от северозападните и югозападните райони на Северна Америка и много от племената на Южна Америка живеели в патриархат. Някои племена се намирали на различни степени на преход от родово към класово общество. В развити класови общества живеели индианците от Централна и Южна Америка: ацтеки, маи и инки.

Северно от Рио Гранде – на територията на днешните държави САЩ и Канада — са живели в доколумбовата епоха приблизително десет милиона индианци, разделени на около шестстотин племена,[4] като най-многобройни са в парадържавното формирование Ирокезки съюз. На юг от Рио Гранде – на територията не днешно Мексико и Централна Америка – са живели около шестнайсет милиона индианци, от които шест милиона в империята на ацтеките и десет милиона в империята на маите.[5] Още единайсет милиона са живели по поречието на река Амазонка – на територията на днешна Бразилия; и дванайсет милиона в империята на инките – на територията на днешните държави Перу, Еквадор, части от Чили и Боливия.[5] Огромна част от индианците загиват при испанската колонизация на Америка – във войните срещу конкистадорите и от зарази, пренесени от Стария свят, срещу които не са имали имунитет (най-вече едра шарка).

Области, племена и езици[редактиране | редактиране на кода]

Езикови групи на коренните жители на Америка – индианците

Културното разнообразие на коренните народи от Северна Америка е голямо. Различните климатични и природни условия са обособили сходен начин на живот и култура у определени групи народи, живеещи в сходна географска среда. Поради това антрополозите са групирали народите от континента в няколко културно-географски области: Далечният Север (арктическата и субарктическата зона), Северозападният бряг, Платото, Големият басейн, Калифорния, Големите равнини, Североизток, Югоизток и Югозапад. В тези области в течение на хилядолетия са се развивали множество културни форми и различия, породени главно от природните дадености. Според местообитанието си племената се различавали не само в културно, а и в социално и битово отношение, както и по принадлежността си към различните езикови семейства и групи.

Известни индианци[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Всъщност в Англия и днес се използва названието West Indies за държавите от Карибския басейн.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ди Браун Погребете сърцето ми в Ундид Ний /земиздат 1989 г./
  2. Washington ProFile – International News & Information Agency Сибирските индианци
  3. Новости NEWSru.com Ученые из США подтвердили гипотезу: индейцы переселились в Америку из Сибири
  4. www.encyclopedia.com
  5. а б „La catastrophe démographique“ (The Demographic Catastrophe"), L'Histoire n°322, July–August 2007, p. 17.