Индийски слон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Индийски слон
Elephas maximus (Bandipur).jpg
Индийски слон
IndianElephant.jpg
Индийски слон
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Proboscidea Хоботни
семейство: Elephantidae Слонове
род: Elephas Евразийски слонове
вид: E. maximus Азиатски слон
подвид: E. m. indicus Индийски слон
Научно наименование
Уикивидове Elephas maximus indicus
Индийски слон в Общомедия

Индийският слон (Elephas maximus indicus) е най-разпространеният подвид на азиатския слон. Широко разпространен е в почти цяла Южна и Югоизточна Азия. Среща се в Индия, Непал, Бангладеш, Мианмар, Бутан, Тайланд, Лаос, Виетнам, Камбоджа, Бруней, Малайзия, най-южните части на Китай, Шри Ланка и Индонезия, където се среща на островите Суматра, Ява и Борнео. Индийските слонове могат да бягат с 30 км/ч.

Местообитание[редактиране | редактиране на кода]

Индийският слон обитава както савани, така и гъсти екваториални и тропични гори, среща се и в планинските райони до 3000 m надморска височина. Менюто му е разнообразно – листа, треви, бамбукови стъбла, плодове и т.н.

Възрастните животни са дълги 6 – 6,4 m и тегло 5 тона. Той е втори по големина след африканския слон, тежащ близо 7 тона. Ражда по едно малко.

Опитомяване[редактиране | редактиране на кода]

За разлика от другите видове и подвидове слонове, индийският е опитомен от човека. Не се знае кога точно е станало това, но се предполага, че се е случило преди около 5000 години. Днес се смята, че индийските слонове наброяват над 2 милиона индивида, по-голямата част от които опитомени. Въпреки това в много страни на тропическа Азия все още има популации от диви слонове, наброяващи 200 000 – 320 000.

Дълги години индийският слон е стоял в основата на цивилизациите от региона. Огромната му сила се използва за пренасянето на тежки дървени трупи, на големи товари и т.н. Хората от региона почитат слоновете като свещени животни. Според индийската митология Земята се носи на гърба на слон. Освен това слонът е използван и за военни цели. Наричат слоновете „танковете на средновековието“. Най-силните армии в Южна Азия имали редици от бойни слонове. С помощта на тази „жива тежка артилерия“ се създали могъщи държави като Маурийската и Моголска империи в Индия, Кхмерската империя в Индокитай и др.

Водачите на слонове се наричат махаути. Въпреки че е най-верния помощник на човека в тропическа Азия, слонът може да бъде и много опасен. Доста махаути често са били убивани от тежкотоварните си любимци.

Хора биват убивани често и от дивите индийски слонове, тъй като все повече жители се заселват в близост до национални паркове, резервати и диви местности.