Ядрено командване (Индия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Ядреното командване е институцията, отговаряща за всички действия, свързани с ядрения арсенал на Индия. Командването ѝ е в ръцете на министър-председателя на страната, който може да издаде разрешение за атомно нападение, ако е необходимо.

Оръжия[редактиране | редактиране на кода]

Индия разполага с достатъчно средства както за ответен ядрен удар, така и за превантивен удар. Основните оръжия са ракетите „Агни II“ и „Агни III“, както и „Притви“. Военновъздушните сили също имат самолети, способни да хвърлят ядрени амуниции, например „МиГ-27“.

Степени на ядрена тревога в индийската отбрана[редактиране | редактиране на кода]

Символ Кодово название Степен на тревога Описание
Fadeout123.gif FADE OUT или PEACETIME OPS 5 степен Ядрата на атомните оръжия се съхраняват в добре охранявани складове с тайно местоположение. Военновъздушните сили и ракетните войски упражняват въздушни и ракетни удари с учебни бойни глави.
Doubletake123.gif DOUBLE TAKE 4 степен Някои ядрени бойни глави биват заредени и се съставят планове за атаки, в случай, че армията е под засилена тревога.
Roundhouse123.gif ROUND HOUSE 3 степен В случай, нивото на заплаха се покачи, бойните глави се монтират на ракетите. Подготвят се планове за ядрени удари, а ракетните войски остават в готовност.
Whole world - land and oceans 12000.jpg FAST PACE 2 степен Вземат се мерки за подготвяне към най-високата степен на ядрена тревога. Ракетите се подготвят за изстрелване.
Cocked123.jpg COCKED PISTOL 1 степен

Това е най-високата степен на тревога. Преглеждат се отново плановете за ядрен удар, а изстрелването на ракетите е неизбежно. Военните чакат засекретения код, който трябва да бъде изпратен от министър-председателя. Очаква се и неговата заповед за изстрелване на ядрените ракети.